Afyonkarahisar ve Akşehir'de üretilen, büyüklüğü ve farklı tadıyla tanınan ''Napolyon kirazı'', yalnızca üretildiği yörelerin değil, Türkiye'nin de yurt dışındaki bir markası.
Afyonkarahisar'da Sultandağı bölgesinde yetişen Napolyon kirazı, bölge halkının da önemli geçim kaynağı. Afyonkarahisar ve Türkiye'nin önemli ihraç ürünlerinden biri olan Napolyon kirazının ihracat rakamı yıllık ortalama 25 milyon dolar. Bu bölgede yetişen kirazın, özellikle kolesterolü ve kan şekerini düşürücü etkisi, kalp sağlığını iyileştirici etkileri bulunuyor.
Napolyon kirazıyla ünlü Akşehir'de de normal şartlarda yılda yaklaşık 15 bin tona yakın kiraz üretilirken, bu kirazların da büyük bölümü yurt dışına gönderiliyor. 140 bine yakın kiraz ağacından elde edilen Napolyon kirazı, hemen hemen tüm Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Kiraz ihracatından yılda ortalama 10-12 milyon dolar gelir elde ediliyor.
KONYA'DAN DÜNYAYA MEYVE İHRACATI
Konya'nın Ereğli ilçesi, yılda üretilen 10 bin ton beyaz kiraz ile ülkenin beyaz kiraz üretiminin önemli bir bölümünü üstleniyor. Bölgenin coğrafya ve toprak yapısının etkisiyle Ereğli'de beyaz kiraz başta olmak üzere üretilen tarımsal ürünler farklı aroma ve lezzete sahip. Üretilen beyaz kirazın yüzde 80'i İtalya, Almanya, Fransa ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
Beyaz kiraz, içerisindeki çeşitli mineraller sayesinde besin değeri yüksek ve oldukça lezzetli bir meyve. Beyaz ve sulu olması, kirazdaki bu lezzette önemli bir etken.
Ereğli aynı zamanda, siyah havucun üretildiği tek bölge. Üretimi yılda 80 bin tonun üzerine çıkan siyah havuç İtalya, Danimarka, Fransa, Almanya gibi birçok ülkeye ihraç ediliyor.
ÇUMRA KAVUNLARI
Türkiye'nin en verimli topraklarına sahip Çumra Ovası'nda üretilen kavunlar ülkenin dört bir yanında sofralarda yerini alıyor. Çumra'da üretilen kavunlar, kendine özgü lezzeti ve aromasıyla pazarda Polatlı ve Manisa kavunları ile rekabet halinde.
Özellikle yurt içinde önemli bir pazara sahip olan Çumra kavunu, lezzetiyle yörenin simgesi oldu.
KARAMAN ELMA ŞAMPİYONU
5 milyon 100 bin elma fidanı ve yaklaşık 500 bin ton yıllık rekolte ile elma üretimi ve fidan sayısında Türkiye birincisi olan Karaman'da bu fidanlara her yıl 300 bin yeni fidan ekleniyor. Ürün kalitesiyle yakın bir zamanda Karaman elmasının bir dünya markası olması bekleniyor.
Bilinçlendirilen elma üreticisi, bahçesinde, uzmanlardan aldıkları bilgiler ışığında dünya pazarlarında rekabet edebilecek kalitede elma üretiyor.
Karaman'da faaliyet gösteren bir meyve konsantresi fabrikası sayesinde standart dışı, pazar payı olmayan elmalar da satın alınıyor.
SAMSUN'DA FINDIK ŞEFTALİ VE KİVİ
Samsun'da yeni dünyadan üzüme kadar pek çok meyve yetiştiriliyor ancak bölgede öne çıkan meyveler arasında başta fındık olmak üzere şeftali ve kivi yer alıyor.
Geçen yıl Samsun'da 42 bin 394 ton fındık, 26 bin 104 ton şeftali, 520 ton kivi üretildi. Samsun, kivi üretiminde de ülke üretim değerinin yaklaşık yüzde 4'ünü karşılıyor.
ORDU'DA FINDIK ÜRETİMİ
Karadeniz Bölgesi'nde en çok fındık üretilen illerin başında Ordu geliyor. Fındık kentin pek çok ambleminde de kullanılıyor. Ordu'da geçen yıl kabuklu 140 bin ton fındık toplanırken, 2008 yılında yaklaşık 200 bin ton kabuklu fındığın olması bekleniyor.
Ordu'da yetişen fındığın ekonomik değeri, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) taban fiyatına göre yaklaşık 701 milyon 500 bin YTL.
Vitamin değerleri açısından fındığın içerdiği yağ ve yağ asitleri, protein, karbonhidrat, diyet, lif, ve mineraller sayesinde beslenme açısından önemli bir besin değeri.
Ordu'da fındıktan sonra üreticilerin yöneldiği ikinci ürün ise kivi. Kivi denilince akla ilk gelen şey yüksek oranda C vitamini ihtiva etmesi. Bir tane kivinin kişinin günlük C vitamini ihtiyacını, hatta daha fazlasını karşıladığını belirtiliyor.
AMASYA ELMASI
Amasya'da meyve üretiminde kiraz, elma, şeftali ve üzüm öne çıkıyor. İlde 2008 yılında ise 22 bin ton kiraz üretilmesi, bunun 2 bin 500 tonunun ihraç edilmesi hedefleniyor. Orta vadede hedef, üretilen kirazın yüzde 35'ini ihraç edebilmek. Bunun için üretimin, ihracata uygun çeşitlerle yapılması planlanıyor.
Amasya ile özdeşleşen, kentle ilgili pek çok logo ve amblemde yer alan elma üretiminde Amasya, ülke genelinde iddialı illerden biri konumunda. Elmanın ekonomik değer olarak kente katkısı ise 2007 yılında 14 milyon YTL oldu. 2008 yılı beklentisi 25 bin ton. Amasya'da öne çıkan bir diğer meyveler ise şeftali ve üzüm. Mitolojik bir meyve olan üzüm, Anadolu topraklarıyla özdeşleşmiş bir meyvedir.
SİNOP'TA KESTANE ÜRETİMİ
Sinop'ta genellikle kestane, elma, armut, ceviz ve kiraz yetiştiriliyor. Ormanlık alanda yetişen kestane, köylüler tarafından doğadan toplanarak satılıyor. İlde geçen yıl yaklaşık 4 bin 200 ton kestane toplandı.
Kış mevsiminin vazgeçilmez meyvesi kestane, potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, demir ve sodyum mineralleri ile C, B1 ve B2 vitaminleri içeriyor. Kestane, kandaki yüksek kolesterolü düşürüyor, kan şekeri düzeyini kontrol altında tutuyor, kansere karşı koruyucu olduğu düşünülüyor.
Sinop'ta geçen yıl yaklaşık 4 bin ton elma, 3 bin ton armut, bin 500 ton ceviz ve 2 bin ton kiraz üretildi. Besleyici özelliği nedeniyle elmanın özellikle spor yapanlar için vazgeçilmez olduğu ifade ediliyor. Elmanın sağladığı vitaminlerin en önemlisi C vitamini. Bu vitamin en fazla kabuğunda ve kabuğun hemen altında yoğun olarak bulunuyor.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.