Sanayisi kadar tarım ürünleriyle de ön plana çıkan Bursa, Türkiye sofralık zeytin üretiminin yüzde 40'ını, şeftali üretiminin yüzde 28'ini, siyah incir üretiminin ise yüzde 80'ini karşılıyor.
Bursa tarım ve tarıma dayalı sanayi açısından ülkenin en önemli illeri arasında yer alıyor. Ahudududan elmaya, kestaneden kiraza, karpuzdan üzüme kadar hemen her çeşit meyvenin yetiştiği Bursa'da sofralık zeytin, şeftali ve incir öne çıkan meyveler arasında yer alıyor.
Yüksek oranda kalsiyum barındıran, içerdiği yüzde 74'lük şeker oranıyla en tatlı meyvelerden biri olan siyah incirin içinde potasyum, demir gibi minerallerin bulunuyor. Siyah incir, vücuda enerji ve güç sağlıyor, içindeki lifler sayesinde sindirim sistemini hızlandırıyor ve kolon kanserine karşı koruyucu özellikler taşıyor.
Bursa, Türkiye sofralık zeytin üretiminin yüzde 40'ını, şeftali üretiminin yüzde 28'ini, siyah incir üretiminin ise yüzde 80'ini karşılıyor. Bursa ve çevre illerde üretilen meyveler, Bursa'dan Türkiye'nin yanı sıra ağırlıklı olarak Avrupa Birliği ülkeleri ve Rusya olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.
YALOVA'DA KİVİ ÜRETİMİ
Toplam tarım alanının yüzde 20'lik kesiminde meyvecilik yapılan Yalova'nın en çok üretilen meyvesi olan elmanın yerini son yıllarda kivi almaya başladı. Yalova, Türkiye'nin toplam kivi üretiminin yüzde 10'luk kısmını karşılıyor.
Kentte, ''Golden'' ve ''Starking'' gibi bilinen elma türlerinin yanında ''Granny smith'' gibi değişik türde elma da yetiştiriliyor.
YOZGAT'TA YAŞ ÜZÜM
Yozgat'ta yaş üzüm üretiminin artırılması için il genelinde 56 bin bağ çubuğu dağıtıldı, 324 dekar alanda üzüm bağları tesis edildi.
Islah edilen ve yeni kurulan üzüm bağlarıyla birlikte il genelinde yaklaşık 6 bin 384 dekar alanda yaş üzüm üretimi yapılmaya başlandı. Sofralık yaş üzüm, şire oranın yüksek, kabuğu ise zar şeklinde ve ince bir meyve.
ŞANLIURFA VE GAZİANTEP'TE, ANTEP FISTIĞI
Türkiye'nin toplam Antep fıstığı üretiminin yüzde 46'sı Şanlıurfa'dan karşılanıyor. 10 milyon civarında fıstık ağacının bulunduğu Şanlıurfa'da, geçen yılki rekolte toplamı yaklaşık 25 bin ton. Üreticiler, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklığın fıstığın kalitesini etkilediğini düşünüyor.
Türkiye'de önemli ihraç mallarından biri olan Antep fıstığı protein, fosfor ve demir ile B, C ve E grubu vitaminleri yönünden zengin bir besin kaynağı.
Antep fıstığı Gaziantep'te de tarımsal üretimin bel kemiğini oluşturuyor. Gaziantep'e adını vermekle kalmayıp ilin ve bölgenin ekonomisine önemli katkı da sağlayan Antep fıstığı, üretimde ve pazarlamada yaşanan çeşitli sıkıntılara rağmen çiftçilerin en önemli geçim kaynağı olmayı sürdürüyor. Gaziantep'te fıstık üretimi bazı yıllar 13-15, bazı yıllarda ise 30-40 bin ton arasında değişiyor.
Lezzetli ve besin elementlerince oldukça zengin bir meyve olan Antep fıstığı, sağladığı yüksek kazanç nedeniyle ''yeşil altın'', zengin bir enerji kaynağı olması dolayısıyla ''doğal viagra'' ya da ''yoğunlaştırılmış enerji hapı'' olarak da adlandırılıyor.
ESKİŞEHİR'DE MEYVE ÜRETİMİ
Eskişehir'de üretim miktarına göre en çok elma, kiraz, vişne, armut, erik, kayısı, iğde, ayva ve şeftali meyveleri yetiştiriliyor. Meyvecilik yapılan 28 bin 76 hektarın, 23 bin 91 hektarını sulanabilir alanlar oluşturuyor.
Eskişehir'de meyve yetiştiriciliğinde kaliteli, yüksek verime sahip, dış pazar isteklerine cevap verebilecek ve bahçeden sofraya bir üretim yapmayı hedefleyen Meyveciliği Geliştirme Projesi yürütülüyor. Proje kapsamında çiftçilere meyvecilik konusunda eğitimi veriliyor.
İç Anadolu ikliminin dışından mikro klima özelliğini bulanan Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçelerinde, Akdeniz iklimde yetişen zeytin ve nar üretimi gerçekleştiriliyor.
KÜTAHYA'DA VİŞNE ÜRETİMİ
Kütahya'da vişne başta olmak üzere elma, armut, kiraz ve ceviz üretimi yapılıyor. Kent genelinde meyve üretiminin yapıldığı 53 bin dekar alanda başta vişne olmak üzere armut, kiraz, ceviz ve elma yetiştiriliyor.
Bölgede sulama sorununun çözülmesinden sonra meyvecilik de yaygınlaşıyor. Son yıllarda bölgede birçok soğuk hava deposu ve paketleme tesisleri yapıldı.
Kütahya ve ilçelerinde en çok üretime sahip meyve vişne. Dikim alanı 27 bin dekar olan ve 839 bin 500 ağacı bulunan vişneden geçen yıl 23 bin 455 ton üretim sağlandı.
BİLECİK
Bilecik'te, şeftali, kiraz, ayva, vişne ve ceviz yetişiyor. Kent genelinde toplam ekilebilen arazi varlığı olan 140 bin 743 hektarın 10 bin 473 hektarında meyvecilik yapılıyor.
Bilecik'te 2007 yılı verilerine göre ekilebilir arazilerin tamamından elde edilen 299 milyon YTL'nin, 46 milyon YTL'sini meyve oluşturuyor.
SİVAS'TA KAYISI VE ELMA ÜRETİMİ
Sivas'ta kayısı ve elma üretiminin öne çıkıyor. İlre bunun yanında armut, ayva, erik, iğde, zerdali, kiraz, kızılcık, şeftali, vişne, ceviz, dut gibi meyveler de üretiliyor.
Sivas'ta meyveciliği geliştirmek amacıyla yürütülen çalışmalarda, yörenin iklim şartları nedeniyle meyvelerin geç olgunlaşmasının ekonomik açıdan bir avantaj olarak değerlendirilmesi hedefleniyor.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.