Türkiye'nin en önemli tarımsal ürünleri arasında yer alan fındık Giresun, özellikle kış aylarında çok aranan şifa deposu kuşburnu Gümüşhane, gittikçe artan ve çayın yanında önemli bir alternatif olan kivi Rize halkının önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor.

''Sultaniye üzümü'' güzel rengiyle üstün kalitede sayılıyor

Giresun'da geleneksel üretimi yapılan fındık, son yıllarda ekonomik getirisi nedeniyle Ordu, Trabzon, Samsun, Düzce, Sakarya ve Bolu'ya yayılarak, resmi rakamlara göre 550 bin hektar alanda üretiliyor.

Son 10 yılın ortalamasına göre yıllık 600-650 bin ton civarında üretimi yapılan fındık, yaklaşık 2 milyar dolar getirisiyle Türkiye'nin önemli ihraç ürünleri arasında yer alıyor.

2007 yılına kadar FİSKOBİRLİK tarafından satın alınan fındık, bu birliğin yanı sıra yetkilendirilen TMO tarafından üreticiden alınıyor. Ekonomik getirisiyle üreticisine büyük kazanç sağlayan fındık, sağlık yönünden önemli mineralleri içinde barındırıyor.

B grubu vitaminleri yönünden zengin bir kaynak olan fındıkta, B1, B2 ve B6 vitamini bol miktarda bulunuyor. Kan yapımı ve ruhsal sağlık için gerekli olan B2 ve B6 vitaminleri, gelişme çağında okul çocuklarının beslenmesinde büyük önem taşıyor. Bunun yanında fındıkta, yüzde 60-70 oranında yağ bulunuyor. Bu yağların, organizmada enerji sağlamalarının yanı sıra vücut ısısının korunması, dış etkenlere karşı korunma ve yağda eriyen vitaminlerin taşınması gibi önemli fonksiyonları bulunuyor. Ayrıca, E vitamininin bilinen en iyi kaynağı sayılan fındığın, kalp ve diğer kaslarının sağlığı ve üreme sisteminin normal çalışması için çok faydalı olduğu belirtiliyor.

GÜMÜŞHANE'DE FABRİKA KURDURAN KUŞBURNU

Sanayisi olmayan kentlerden Gümüşhane'de de doğada kendi halinde yetişen ''kuşburnu'', halkın geçim kaynakları arasında önemli yer tutuyor.

Doğada bulunan yaklaşık 1 milyon fidanda yetişen kuşburnu, vatandaşlar tarafından toplanarak, 1984 yılında kurulan ve kentin tek fabrikası olan Gümüşsu Kuşburnu Fabrikası'na satılıyor.

Fabrikada kuşburnu çayı, kuşburnu suyu ve marmeladı olmak üzere 3 ayrı ürün elde ediliyor. Bu ürünler Almanya, Hollanda, İngiltere, Japonya ve Gürcistan'a ihraç ediliyor. Kuşburnunun özellikle solunum yolu enfeksiyonlarına iyi geldiği biliniyor.

RİZE'DE ÇAYIN ALTERNATİFİ KİVİ

Türkiye'de çay üretiminin merkezi olan Rize'de, üretimi yılda yaklaşık 4 bin tona ulaşan kivi, çiftçinin en büyük gelir kaynağı oldu. Bölge şartlarına göre üreticinin desteklenmesi halinde yılda 50 bin ton civarında kivi yetiştirilebileceği belirtiliyor.

Kivinin kalp şeker hastalığı riskini yüzde 50 azalttığı, bir kivide portakaldakinin iki katı C vitamini bulunduğu biliniyor. Kivi, kabızlığı önleyici ve cilde tazelik verici özelliklere de sahip.

MANİSA'NIN SULTANİYE ÜZÜMÜ

Manisa özdeşleşen ''sultaniye üzümü'', kabuğunun inceliği, güzel rengi, şeker oranının yüksekliği ile geniş pazara sahip.

Türk çekirdeksiz kuru üzümü, aynı ürünün pazarında rakip ülkelere göre, kabuğunun inceliği, güzel rengi, şeker oranının yüksekliği nedeniyle üstün kalitede sayılıyor. Sultanie üzümü, ''Sultana'', ''Sultanna'' ve ''Sultanine'' olarak da biliniyor.

Dünya bağcılığında önemli bir yeri olan Türkiye, dünya piyasalarında da çekirdeksiz kuru üzüm ticaretiyle tanınıyor. Ege Bölgesi'nde yetiştirilen bu üzümlerden şıra, pestil, pekmez, sirke ile şarap da üretiliyor.

Üzümün kanser tedavisinde kullanıldığı, beyin ve kalp damarlarını açıcı özelliği bulunduğu, yüksek tansiyonu kontrol altında tuttuğu biliniyor.

TEKİRDAĞ'DA ÜZÜM VE KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ

Trakya bölgesinde meyvecilikte Tekirdağ yöresi, üzüm ve kiraz üretimiyle ön plana çıkıyor. Bölgede üzüm üretimini attırmak için üreticilere asma fidanı dağıtılıyor.

Tekirdağ'da 2007 yılında 39 bin 208 dönüm bağ alanından, 40 bin 264 ton sofralık ve şaraplık üzüm elde edildi. Tekirdağ'da sofralık ve şaraplık üzüm üretimi ağırlıklı olarak Tekirdağ merkezi, Şarköy, Hoşköy ve Mürefte beldeleri ile köylerinde yapılıyor.

Tekirdağ genelinde, 2007 yılında 2 bin 875 dönümdeki 89 bin 900 ağaçtan 1491 ton 41 kilogram da kiraz elde edildi. Bölgede en fazla Tekirdağ merkezi, Marmara Ereğlisi ve Şarköy ilçesi, Çınarlı ile Kirazlı köylerinde kiraz üretimi yapılıyor.

ÇANAKKALE'NİN TÜYSÜZ ŞEFTALİSİ

Çanakkale'de tüysüz şeftali, Umurbey Şeftalisi, Lapseki ve Bayramiç kirazı ile Bozcaada Çavuş üzümü, iç piyasada aranan meyveler arasında yer alıyor.

Ana vatanı Kazdağları olan tüysüz şeftalide 110 çeşit kimyasal madde bulunuyor. Normal bir şeftalide ise 90 çeşit kimyasal bulunduğu biliniyor. Zengin aromatik yapıya sahip olan tüysüz beyaz şeftalinin 15 türünün Çanakkale adına tescil edilmesi için proje hazırlanıyor. Tüysüz şeftali, ''nektarin ile erik melezi'' bir meyve olarak adlandırılıyor.

BOZCAADA'DA ÇAVUŞ ÜZÜMÜ

Çanakkale'de 11 bin 580 ton üzümün yaklaşık yarısı Bozcaada ilçesinde yetiştiriliyor. Bağ alanları 11 bin 850 dekar olan adada bağ kütüklerinden bin 600 ton sofralık, 3 bin 900 ton ise şaraplık üzüm elde ediliyor.

Ada bağcılığı denildiğinde, artık adanın sembolü haline gelen dünyaca ünlü Bozcaada Çavuş üzümü akla geliyor. Çavuş üzümünün Bozcaada'da özel bir yeri bulunuyor. Adanın rüzgarlı havasının etkisiyle Türkiye'nin en güzel çavuş üzümünün burada yetiştirildiği belirtiliyor.

Evliya Çelebi Bozcaada'yı anlatırken ''Buradaki gibi güzel çavuş üzümü dünyanın hiçbir yerinde yetişmez'' diyor. Çavuş üzümü adada perakende satılıyor, bir kısmı da İstanbul sebze ve meyve haline gönderiliyor. Adada yaz ayı sonunda bağ bozumu şenlikleri yapılıyor.

LAPSEKİ VE BAYRAMİÇ KİRAZI

Lapseki ve Bayramiç ilçelerinde yetişen kirazlar iç ve dış piyasada oldukça rağbet görüyor. Özellikle Lapseki ilçesinde yetişen Napolyon cinsi iri kiraz, birçok ülkeye ihraç ediliyor. Lapseki ilçesinde kiraz festivali de düzenleniyor.

ZONGULDAK'TA MEYVE ÜRETİMİ

Zonguldak'ta genellikle fındık, elma, armut ve ceviz ilk sırada yer alıyor. Alaplı ve Ereğli ilçesi başta olmak üzere 20 bin 134 çiftçi tarafından yılda 24 bin ton civarında fındık yetiştiriliyor. Zonguldakta bahçelerde üretilen elma, armut ve ceviz, genellikle pazarlarda satılıyor. İlde, farklı tür meyvelerin üretilebilmesi için çalışma yapılıyor. Bartın ve Karabük'te de elma, fındık, armut, ceviz, çilek şeftali ve üzüm yetiştiriliyor.

Sabah Gazetesi

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu