Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Adana, karpuzu ve narenciyesiyle bir marka... Adana, Türkiye'de narenciye üretiminin yaklaşık üçte birini, karpuzun da dörtte birini karşılıyor.
Adana'da her yıl yaklaşık 150 bin dekar alana karpuz ekiliyor. Yılda yaklaşık 500 bin ton üretimle, Türkiye üretilen karpuzun dörtte birini karşılıyor. Görünümü ve tadı tüketicilerin tercih nedeni olan Adana karpuzu, kabuk renginin koyu yeşil, meyve etinin kırmızı ve şeker oranının yüksek olması özellikleriyle diğer karpuzlardan ayrılıyor.
Yüzde 95'inin su olması nedeniyle böbrekleri çalıştırıp idrar söktürücü özelliğe sahip olan karpuzu, kum ve taştan yakınanlar da tercih ediyor. Karpuzun yemekten önce tüketilmesinin daha faydalı olacağı belirtiliyor.
YURDUN C VİTAMİNİ DEPOSU
Yaklaşık üç milyon ton olan Türkiye narenciye üretiminin, bir milyon tona yakını Adana'dan karşılanıyor. Adana'da üretilen narenciye, özellikle bol sulu olması nedeniyle tercih ediliyor.
Narenciye, barındırdığı bol miktardaki C vitamini ile başta grip olmak üzere özellikle soğuk algınlığı hastalıklarına karşı en doğal korunma yollarından biri.
MERSİN: ÇİLEK, MUZ, ÜZÜM VE KAYISI
Mersin'de, 406 bin hektarlık sulanabilir alanda üretilen çilek, muz, üzüm ve kayısı ön plana çıkıyor. Silifke'de üretilen ve kalitesiyle beğeni toplayan çileğin önemli bölümü ihraç ediliyor. Bu sayede yöre çiftçisi 7 milyon YTL'yi aşkın gelir elde ediyor.
Bağışıklığı güçlendiren, besin değeri yüksek bir meyve olan çileğin çocuk felci, ağız ve deri yaralarını oluşturan bazı virüsleri yok ettiği yönünde bilimsel bulgular var. Çilek, ciltteki sivilce ve aknelere iyi geliyor, kansere karşı koruyucu ve ilerlemesini önleyici özellikler içeriyor.
MUZ AMBARI: ANAMUR
Torosların eteğindeki tropikal iklime sahip Anamur ilçesinde yetiştirilen muz, uzun yılların çalışması sonucunda kalitesi ile ithal ürünlerle rekabet ediyor.
Türkiye'nin yıllık muz ihtiyacının üçte birini karşılayan ve marka haline gelen ''Anamur muzu'', ''şifalı meyve, beyin gıdası ve afrodizyak'' olarak biliniyor. C, B6, B1 ve B2 vitamini, karbonhidrat, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir içeren muz, mineral bakımından da zengin. Besin değeri yüksek, kalorisi düşük olan muz, uzmanlar tarafından özellikle çocuklara, hamilelere ve yaşlılara tavsiye ediliyor.
Türkiye'nin 350 bin ton olan yıllık muz tüketiminin 200 bin tonu Alanya, Gazipaşa, Anamur ve Bozyazı'dan karşılanıyor.
TARSUS ÜZÜMÜ
Tarsus'ta 36 köyde bulunan toplam 200 bin dönümlük bağda üzüm üretiliyor. Çiftçilerin bilinçlendirilmesiyle bu yıl rekoltenin 350 bin tona çıkarılması hedefleniyor. Hedefe ulaşılması halinde bağcılıkla uğraşan 10 bin çiftçi ailesinin 31 milyon YTL'nin üzerinde gelir elde etmesi bekleniyor.
İlçede üretilen üzümün yarısı başta Romanya, Rusya ve Almanya olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç ediliyor.
İnce kabuklu olması nedeniyle mideyi yormayan bu Tarsus üzümünün şire oranı da yüksek. Bu nedenle bölgedeki çiftçiler söz konusu üzümü üretip yurt içinde piyasaya sunarken, ''kültürel üzüm'' diye tanımlanan Yalova incisi, ergin çekirdeksiz, kardinal ve uslu diye bilinen üzümler ihracatta değerlendiriliyor.
SOFRALIK KAYISININ LİDERİ MUT
Mut, Türkiye'nin sofralık kayısı tüketiminin yüzde 70'ini karşılıyor. Ürün, bu yıl ilk kez Orta Doğu ülkelerine ihraç edildi. Doğu Akdeniz Bölgesi'nin bu kesimi, ''mikro klima iklimi'' özelliğiyle kayısı üretimi için coğrafi açıdan en ideal bölge konumunda.
Rusya'ya ihraç edilen ürün, sonraki yıllarda Bulgaristan ve Romanya pazarının da değerlendirilmesiyle yeni açılımlara kavuştu. Bu yıl ilk kez Katar ve Suudi Arabistan ağırlıklı olarak Orta Doğu ülkelerinden de talep geldi.
Mut kayısısı, yaklaşık 2 yıl önce tescillenerek yöreye özgü isim haline getirildi. Kayısının hasadı genellikle mayıs ayının ikinci haftasında başlıyor. İsmi kayısı ile sembolleşen Malatya kurutmalık çeşitlerde, Mut ise sofralık üründe piyasanın lideri.
''Doğal ilaç'' niteliğindeki kayısı, bilimsel araştırmalara göre beynin düzenli çalışmasını sağlıyor, stresi azalıyor.
HATAY'DA ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ
Hatay'da başta narenciye olmak üzere, elma, üzüm, erik, incir ve nar üretiliyor. Dörtyol ve Erzin ilçesinde 176 bin hektar alanda, 4 milyon 148 bin ağaçta toplam 575 bin ton limon, portakal, mandalina, turunç ve altıntop üretimi yapılıyor. Narenciye, başta Rusya olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç ediliyor.
Antakya ve Samandağ'da 14 bin dekar alanda 24 bin ton üretilen ''can eriği'' sert, sulu olması nedeniyle tercih ediliyor. Hassa ile Kırıkhan ilçelerinde 50 bin dekar alanda 49 bin ton üretilen ''Horoz Karası'' ve ''Hatunparmağı'' cinsi üzümler, iç piyasanın yanı sıra yurt dışına da gönderiliyor.
Kırıkhan'da 20 bin dekar alanda 49 bin ton kavun, Antakya, Kırıkhan ve Belen'de bin 270 dekarda 5 bin 333 bin ton nar, Yayladağı'nda bin 120 dekar alanda 4 bin ton elma, Samandağ, Yayladağı'nda 7 bin dekar alanda 5 bin 200 bin ton kayısı üretiliyor.
AYDIN'IN SİMGESİ İNCİR
Ege Bölgesi'nde en çok Aydın ve çevresinde yetişen, Aydın'ın simgesi olan incir, 1 kilogramında 2 bin 900 kalori içeriyor. Yüksek kalori nedeniyle E ve B vitamini üreterek kana çok hızlı geçen bunun sonucunda da vücut ısısını kısa sürede yükselten Aydın incir, erkeklerde ve kadınlarda ''cinsel güçlendirici mucize (afrodizyak) meyve'' özelliği ile biliniyor.
İncirin, kansere karşı vücudun bağımlılık sistemini artırdığı, sütün iki katı kadar kalsiyum miktarı ile hamilelerde ve çocuklarda kemik gelişimini sağladığı, yaşlılarda kemik erimesini önleyici bir meyve olduğu biliniyor.
Adını incirden alan İncirliova ilçesinde belediye, internet sitesinde incirin bütün semavi dinlerde, Tanrının da kutsadığı mucize bir meyve olarak tanıtıldığına dikkati çekiyor.
Sitede, yaprağının, insanlığın başlangıcı olan Hz. Adem ile Hz. Havva'nın cinselliklerini fark ettikten sonra mahrem yerlerini örtmek için kullandıkları ilk örtü olduğuna işaret ediliyor.
İZMİR'DE ZEYTİN, MANDALİNA, KİRAZ VE ŞEFTALİ
İzmir'de genellikle yağlık ve sofralık zeytin, satsuma mandalina, kiraz ve şeftali üretiliyor. Bu meyvelerin toplam üretim değeri 622 milyon 721 bin YTL'yi buluyor.
Dünyada en sağlıklı beslenme şekli olarak kabul edilen Akdeniz diyeti içinde önemli yer tutan zeytinyağının sağlığa birçok olumlu etkisi bulunuyor. Kalp sağlığı açısından en sağlıklı besin olarak gösterilen zeytinyağı, kötü kolesterolü düşürücü etkiye sahip. 100 gram zeytinyağında 900 kalori bulunuyor.
Mandalina da içerdiği zengin C vitaminiyle hastalıklara karşı direnme gücünü artırıyor. Yüksek orandaki potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olan bu meyve, içerdiği antioksidan maddelerle bedenin kansere yakalanma riskini azaltır. 100 gram mandalinada 50 kalori bulunuyor.
Kiraz, ürik asit düzeyini düşürüyor, diş çürümesini engelliyor. İdrar söktürücü olan kiraz sapları, içerdiği mineral ve öteki maddelerle bedenin su dengesini düzenliyor ve kabızlığı gideriyor. Özellikle menopoz döneminde kadınlara faydalı olan kirazın, stres giderici özelliği bulunuyor. 100 gram kirazda 40 kalori mevcut.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.