Vitaminler, enzim sistemlerinde hayati rol oynayarak vücudumuzun metabolik işleminin temel kısımlarından birini oluştururlar. Bu temel beslenmenin herhangi birinde oluşacak olan herhangi bir eksiklik, sağlığımız üzerinde ciddi olumsuzluklar yaratabilir. Bu nedenle, sağlığımızı en üst düzeyde sürdürmek için, vitaminlerin vücudumuza yeterli miktarda bulunmasını sağlamalıyız.
Vücut vitaminlerin çoğunu kendi kendine üretemediğinden, bunları dış kaynaklardan almak zorundayız. Sağlıklı beslenme için en ideali, bu vitaminleri doğal besinler yoluyla almaktır. Ancak, modern yaşam, bugün almakta olduğumuz yiyeceklerin kalitesini de bozmuştur. Son zamanlarda Kanada'da yapılan bir araştırma, son 50 yılda, meyve ve sebzelerin besin değerlerinin dramatik bir şekilde azaldığını ortaya koymuştur. Londra'daki Yiyecek Politikası Merkezinde profesör olarak görev yapmakta olan Tim Lang'in açıklamasına göre, "Büyükbabalarımızın bir tek portakaldan almış oldukları A Vitaminini alabilmemiz için, bizim bu gün sekiz portakal yememiz gerekmektedir." Yiyeceklerimizin besin değerlerinin düşüşü ile bazı hastalıkların artması arasında doğrudan bir bağıntı vardır ve doktor toplulukları önlem almamız gerektiği konusunda bize önerilerde bulunmaya başlamıştır. 2002 yılında yayınlanan bir makalede, Amerikan Tıp Derneği Dergisi (JAMA), "tüm yetişkinlerin vitamin desteği almalarının akıllıca olduğunu" belirtmektedir. Yetersiz ve sağlıksız bir beslenme nedeniyle oluşabilecek vitamineksikliği sorununa karşı vitamin takviyesi kullanma eğilimi son yıllarda giderek yaygınlaşmaya başlamıştır.
Yağda eriyen vitaminler: A, D, E ve K vitaminleri yağda eriyen vitaminler grubunda yer alırlar. Bu vitaminler pişirilmeye karşı dayanıklıdırlar. Yağda eriyen vitaminler karaciğerde depolandıkları için fazla alım toksik etki yapar.
Suda eriyen vitaminler: C ve B vitaminleri suda eriyen vitaminlerdir. Vücutta depo edilmezler, fazla alındıkları zaman idrar ile dışarı atılırlar.
A vitamini eksikliği: A vitamini eksikliğinde gece körlüğü, gözyaşının yeteri kadar salgılanamaması, gözaltı lekeleri, çocuklarda sağlıksız diş gelişimi, deride kalınlaşma, kabuklanma ve renk koyuluğu görülür. A vitamini eksikliğinde sindirim sorunları da ortaya çıkabilir.
B1 vitamini eksikliği: B1 vitamin eksikliği beriberi hastalığına sebep olur. Ruhsal sıkıntılar, iştahsızlık, hafıza zayıflığı, ayakta karıncalanma gibi sorunlarda B1 vitamin eksikliğinde görülür.
B9 vitamini eksikliği: Anne karnındaki bebeğin gelişimi olumsuz etkilenir. Erken doğuma neden olabilir. Depresyon, yorgunluk, kilo kaybı B9 vitamin eksikliğinin yol açabileceği sorunlar.
B12 vitamini eksikliği: Anemi, sinirsel rahatsızlıklar, el ve ayaklarda uyuşma, hafıza bozukluğu, unutkanlık, yorgunluk B12 vitamini eksikliği sonucu oluşabilecek rahatsızlıklardır.
C vitamini eksikliği: Skorbüt hastalığı, c vitamini eksikliğinde meydana gelen bir hastalıktır. Dişeti kanaması, iştahın azalması, halsizlik, enfeksiyonlara karşı direncin azalması c vitamini eksikliği ile ortaya çıkabilecek sorunlardır.
E vitamini eksikliği: E vitamini eksikliği adalelerin kolay yorulmasına ve gevşek kaslara neden olur. Cilt yaşlanması hızlanır. Kısırlığa ve cinsel isteksizliğe yol açabilir. Kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riski E vitamini eksikliği ile artırdığı düşünülmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.