Zambakgillerden otsu bir bitkidir. Hammadde olarak toprak altındaki soğan biçimli sürgünleri kullanır.
Yaprağı yassı, uzun, dik saplı, küçük beyaz çiçekli bir bitkidir,dik olarak yetişir. Çiçekleri beyaz, bileşik çiçekleri oluşturur. Bitki sarımsak kokusu yayar.
Soğancık kökü sonbaharda kazılır ve kurutulur.
Kimyasal Terkibi: Sarımsağın bileşimi, eter yağları(%0,10,3), B grubundaki vitaminler, askorbik asit, fitosidler, inulin, polisakarider, vb.'den oluşmaktadır.
Etkisi: Sarımsak bakterileri, parazitleri öldürücü, idrar söktürücü, çürümeye yol açan reaksiyonlari etkisiz hale getirici özelliğe sahiptir.
Bunların dışında, mide suyunun salgılanmasını arttırır. Tansiyon yükselince düşürür; kan damarlarının daralmasını genişletir. Sarımsağın ispirtolu tentürü, unutkanlığın tedavisinde kullanılır.
Sarımsaktaki maddeler, mikropların gelişmesini durdurur. Sarımsağın ilacı, gribe karşı tedbir almakta, kronik bronşitte, cilt hastalıklarında, bağırsak parazitlerini düşürmede kullanılır.
Sarımsağı yemeğe katmak da yararlıdır. Sarımsağı yedikten sonra kokusunu yok etmek için, dere otunun kökü çiğnenirse, koku fazla hissedilmez.
Halk hekimliğinde, sarımsak çesitli hastalıkların tedavisinde kullanılır. Mesela, sarımsağı ezip, onun bir miktarına 4 miktar fazla tereyağı katarak,1 çay kaşığı miktarında yemek, öksürüğe iyi gelir.
Kurt düşürücü olarak, sarımsağın iki dişini ezip, üzerine 2 bardak süt ekleyip, 4-6 saat demledikten sonra siringa yapılabilir. Bağırsaklar iltihaplanıp, karın şiştiği zaman, günde 34 diş sarımsağın yenmesi iyidir.
Gripte sarımsağı ezip, onu kaynar suya katıp, buhar ile nefes almak yaralıdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.