Vatandaşa uzun süre glikoz katkılı sahte bal yediren dolandırıcılar, şimdi de pekmez sektörüne el attı.
Baldaki gibi pekmezde de sahtekârlık yapıldığını söyleyen üretici firmalar vatdenediğiniz markaları tercih edin."
Türkiye'de 10 üretici firma bulunduğunun ama piyasada 40'tan fazla marka olduğunun altını çizen Öz Taç Gıda'nın sahibi Hilmi Kocademir, her firmanın kendini imalatçı olarak lanse ettiğini iddia ediyor. Glikozla, şekerle pekmez yapıp etiketine "Yüzde 100 Doğal" ibaresi yazıldığına dikkat çeken Kocademir, bu firmaların üreticilerden "dökme" pekmez alıp çoğaltarak piyasaya sürdüğünü vurguluyor. Bu insanların incirden yaptıkları pekmezi üzüm pekmezi olarak sattığına dikkat çeken Kocademir, bunun önüne ancak kavanozların üzerindeki etikete, imalatçıyla dolumcuyu ayıran net ifadeler yazılmasıyla geçilebileceğini savunuyor. Narın kilosunun 1 YTL'den satıldığını hatırlatan Kocademir, "5-6 kg nardan ancak 1 litre nar suyu çıkar. Kaynatması, işçiliği, elektriği ve diğer giderleriyle birlikte nar suyunun litresini 10 YTL'den aşağıya mal edemezsiniz. Marketlerde 2-3 YTL'ye nar suyu satılıyor. Etiketlerine, küçük küçük harflerle bir sürü ek açıklamalar koyduklarını görürsünüz." diyor.
Irmak Pekmez'in sahibi Mehmet Irmak ise vatandaşın pazardan pekmez görünümlü glikoz satın aldığını anlatıyor. Ambalajlanıncaya kadar pekmezin maliyetinin 2,6 YTL olduğunu açıklayan Irmak, "Bu pekmezin markette 5 YTL'den ucuza satılmaması gerekir, fakat 3 YTL'ye satılanlar var." şeklinde konuşuyor. Sosların pekmez diye satıldığını, limon sosunun içine sitrik asit, sirkenin içine de asitrik asit koyulduğunu belirten Gözelim Gıda Pekmez'in sahibi Nebi Gürel de pekmezi alıp sos diye sattıklarını söylüyor.
Piyasada 4 çeşit pekmez var
Piyasada harnup (keçiboynuzu), üzüm, dut ve andız olmak üzere dört çeşit pekmez satılıyor. Türkiye'de beyaz ve kırmızı üzüm, kuru üzüm, kırmızı ve beyaz dut, keçiboynuzu, andız, karpuz, karadut, armut, elma, hurma, incir, pancar, zile, nar, kayısı, ahududu, şekerpancarı, kızılcık ve erik pekmezleri mevcut. Bunların büyük çoğunluğu sadece kendi yörelerinde yapılıyor. Pekmez karbonhidrat ve enerji kaynağıdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.