Son yıllarda ülkemizde “Derin Dondurma” Tekniklerinin geliştirilmesiyle, yurt dışına ihraç edilen dondurulmuş ürünler içinde Ahududu önemli bir paya sahiptir.

Organik Ahududu (Rubus Idaeus) Yetiştiriciliği: Bölüm 1

GİRİŞ:Bitkileri Türkiye'nin Kuzeyinde Batıdan Doğuya uzanan bir kuşak boyunca, genellikle 1000m. Ve daha fazla yüksekliklerde, hava oransal nemi fazla olan yerlerde doğal olarak bulunurlar. Son yıllarda ülkemizde “Derin Dondurma” Tekniklerinin geliştirilmesiyle, yurt dışına ihraç edilen dondurulmuş ürünler içinde Ahududu önemli bir paya sahiptir.

EKOLOJİK İSTEKLERİ:

İklim:
Ahududu genelde bol güneşli, rüzgardan korunmuş, yeterli toprak rutubeti olan yerler Ahudutları için en uygun alanları oluştururlar. Ahududu genel olarak soğuk, ılıman iklim bölgelerinin bitkileridir. Ancak bazı çeşitleri sıcak ılıman iklim bölgelerine adapte olabilmektedirler. Kış aylarında şiddetli donlara (-20C –25C'ye kadar ) oldukça dayanıklıdır. Meyve olgunluk dönemi Haziran-Ağustos aylarında gerçekleşmektedir. Kışları çok ılık, Yazları çok sıcak ve kurak olan bölgelerde Ahududu yetiştiriciliği yapılmamalıdır.

Toprak:
Ahududular orta ve orta-küçük çalılardır. Özel bir toprak isteği göstermezler. Bununla beraber, Ahududu yetiştiriciliği Organik maddelerce zengin, derin, geçirgen, yarı asit, hafif veya orta bünyeli, su tutma kapasitesi yüksek topraklarda başarılı bir şekilde yapılır.

Sürekli toprak nemi sağlanmalıdır. Bu nedenle drenajı sağlanmış, ağır bünyeli topraklarda da uyum sağlanmaktadır. Toprak reaksiyonu hafif asit veya nötr (ph=6-7) olmalıdır. Toprak derinliği en az 1 metre olmalıdır.

ÇEŞİT SEÇİMİ:
Kırmızı Ahududular iki tiptir. Bunlar:
a- Yaz ürünü verenler. b- İlk sürgünleri ile ürün veren tipler:
Ahududularında çeşit seçerken:
• Çeşit bulunduğu iklim ve toprak özelliğine uygun
• Verimli ve hastalıklara dayanıklı
• Pazarı aradığı bir çeşit
• Yola ve taşımayı dayanıklı,
• Bitkisi kuvvetli gelişen, Ayrıca meyveler taze olarak veya meyve işleyen bir kuruluşa pazarlanması durumlarında farklı çeşit gerektirmektedir.

ÇOĞALTMA METODLARI:
Diğer meyve türlerinde olduğu gibi Ahududularına Aşılama tekniği uygulanmamaktadır. Çelikle çoğaltma ile de ahududu fidanı üretilmemektedir.

1-Kök sürgünleri ile, 2- Kök çelikleriyle üretilirler.

BAHÇE TESİSİ VE DİKİMİ:

Yer Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Böğürtlende olduğu gibi dikim yapılacak yer çevreden daha yüksek yerde seçilmelidir. Böylelikle su drenajı sağlanmış ve Hastalık-zararlı yoğunluğu daha az olacaktır. Üretim yerindeki yeterli hava sirkülasyonu ile olabilecek kış zararlanmaları ve geç ilkbahar don zararını en aza indirecektir. Diğer yanda hakim rüzgar açık alanlarda (Tepelerde) bitkilerde bitki dokularının kurumasına neden olabilir. Bu şekilde zararlanan bitkiler ise kış soğukları sürgünlerin ölümüne neden olmaktadır.

Daha önceden meyve üretimi yapılmış (Şeftali, elma, üzüm, üzümsü meyve v.b.) yerler kök kanseri riski taşıdığı için tercih edilmemelidir. Aynı şekilde kısa zaman önce domates, patates, biber, patlıcan ve tütün gibi solanacia familyasına ait ürünlerden birisi ile yetiştiricilik yapılmış ise, verticillium solgunluğu riski artacağı için bu tip üretim alanları tercih edilmemelidir. Yakınlardaki yabani böğürtlenler hastalık ve zararlıların kaynağını oluşturacağı için bu bitkilerin imha edilmesi gerekmektedir. Çalışmalar göstermiştir ki üzerinde zararlı bulunduran bu tip konukçu yabani bitki ve diğer bahçelerden 100-120 m. Uzakta kurulmalıdır.

Organik tarım yapılacak alanlarda ayrık otu gibi çok yıllık yabani otlar dikim öncesinde mutlaka kontrol altına alınmalı veya alternatif başka alanlar tercih edilmelidir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu