Doğada en çok çeşidi bulunan meyvelerdendir. Taze olarak tüketildiği gibi kurusundan da faydalanılır.
Bünyesinde bol miktarda B vitamini bulunur. Taze olarak yenilir. Kaynatılıp şekerle tadlandırılır, Suyu içilir. Kaynatılmış erikler ezilip süzüldükten sonra meyve suyu gibi içilir. Kurutulmuş meyveler yenilir. Kompostosu (Hoşaf) yapılır.
Faydalarını şöyle sıralayabiliriz: -Taze meyvesinin kaynatılmış suyu safra kesesine faydalıdır. -Böbrekleri dinlendirir. -Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Kurutulmuş meyvesi yenirse: *Dimağ yorgunluğunu alır. *Karaciğeri güçlendirir. *İdrar söktürür *Eklem kireçlenmelerine iyi gelir. *Kalbi güclendirir. *İştah açıcıdır. *Kan yapıcıdır.
-Kompostosu Boğmacaya iyi gelir. Öksürüğü keser. -Kompostosunu suyu, sirke ile (Yarı yarıya) Karıştırılırsa çok güzel bir kompres ürünü elde edilir. Cilt kaşıntılarına, Ekzama ve sivilcelere çok faydalıdır. -Çekirdekleri çok güzel bir iç paraziti dükücüdür. -Yaprakları üzüm suyu ile kaynatılıp gargara yapılırsa;Diş eti iltihabına iyi gelir.
!!! Erikler kurutulmak istenildiğinde: Meyveler iki yerinden hafifçe çizilir. Bu işlem bünyesindeki suyun çabuk kaybolmasına sebeb olur. Küflenmeleri önler.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.