Köyceğiz İlçesi Akdeniz ve Ege Bölgeleri nin birleştiği yerde Muğla- Fethiye Karayolu nun 60. km. sinde, zengin doğal güzellikler ve narenciye bahçeleri içinde, sakin bir turistik beldemizdir. İlçe adını aldığı Köyceğiz Gölü nün kuzeyinde kurulu olup, 1.758 km2 yüzölçümündedir. İlçe, Tarihçi Herodot ve Coğrafyacı Strabon ile Şair Homeros a göre, M.Ö. 3000 yıllarında Karlar ve Lelegler tarafından iskan edilmiştir.

Çevrede bu devirlere ait bulunan şehir kalıntıları, kaleler, su kemerleri, zirai teraslar ve çok sayıda kaya mezarı bunu kanıtlamaktadır. Köyceğiz Gölü nün sahille birleştiği bölgede kurulan Kaunos şehri Karia nın önemli limanlarından ve ticaret merkezlerinden birini oluşturur. Kaunos, daha sonra İskender in hakimiyetine girmiştir.

Menteşeoğulları, bölgenin fethini Selçuklu Sultanı II. Mesut adına 1291 yılında yaparak Bizans ın elinden almışlardır. İlçe, Hurşit Paşa zamanında Yüksek Kum köyü olan yere nakledilerek bugünkü ilçe merkezi oluşmuştur. Köyceğiz, İstiklal Savaşında düşman saldırısına uğramış olup, 1919 yılı sonunda Tahirağazade, Müftü Mehmet Zeki Efendi, Osman Ağa ile Hacı Osman Efendi ve Tevfik Beylerin öncülüğü ile Kuva-i Milliye Teşkilatı kurularak yurt savunmasına katılmıştır.

İlçe nüfusunun % 85 i köyde yaşamakta olup geçimini tarım, hayvancılık, ormancılık, turizm ile sağlamaktadır. İlçenin en büyük gelir kaynağı tarımdır. İlçede polikültür tarım yapılmakta olup, iklim ve coğrafi yapı birçok ürünün yetiştirilmesine elverişlidir. İlçenin diğer bir geçim kaynağı, gezginci arıcılıktır. Köyceğiz Gölü ve gölü Akdeniz e bağlayan Dalyan Boğazı nda kefal balığı üretimi yapılmaktadır. Beyobası beldesinde alabalık tesisleri kurulu olup, üretimini sürdürmektedir.

İlçenin Akdeniz kıyısında bulunan şirin köyü Ekincik uzun plajı, nefis koyu ve yat limanıyla, su sörfü, su kayağı ve yüzme için elverişli yerlerden biridir. Ekincik e karayoluyla giderken Köyceğiz Hamitköy üzerinden çıkıp köprüyü geçtikten sonra ilk uzun rampayı tırmandığınızda, gölün nefis manzarasını seyrederek ilerliyorsunuz, tepede bir manzara molası verebilir ve fotoğraf çekebilirsiniz. Marmaris ' Göcek arasında dolaşan teknelerin başlıca uğrak noktalarından biri olan Ekincik Koyu, Köyceğiz e ulaşımı sağlandıktan sonra hızla gelişmeye başlamış. Tabi bu gelişme beraberinde otel, pansiyon ve restoranların da bölgede çoğalmasına neden olmuş. Köyceğiz in 40 km. güneybatısında olan koya karadan ve denizden her zaman ulaşabilmek mümkündür. Doğal bir liman olan Ekincik Koyu na günde ortalama 50 ' 60 yat demirlemektedir. Mavi yolculuğun en önemli duraklarından biri olan koy iri kumlu plajı ve temiz denizi ile yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekmektedir.

Köyceğiz Gölü, Dalyan Kanalı, kaplıca ve çamur banyoları, 10 km. uzaklıktaki 800 m. rakımlı Ağla Yaylası, Şelale, Yuvarlakçay görülmeye değer yerlerdir. Dalaman Çayı, rafting ve trekking için önemlidir. Ağla Yaylası için yayla turizmi çalışmaları sürdürülmekte olup ayrıca göl çevresinde, Köyceğiz ' Dalyan arasında bisiklet parkuru için alt yapı çalışmaları yapılmaktadır.

Köyceğiz Gölü nün batısında Ölemez Dağı doğusunda Sultaniye Köyü sınırları içinde, kıyı boyunca çok sayıda termal kaynaklar vardır. Turizm ve Sağlık Bakanlığınca uzmanlara yaptırılan araştırma ve incelemeler sonucu çok sayıda ılıca ' kaplıca ve içme kaynakları tespit edilmiştir. Bu termal kaynakların en önemlileri ve sağlık amaçlı olarak işletilenleri, Hasan Çavuş Ilıcası ve Kokar Girme denilen kaplıcalarıdır.

İlçenin Sultaniye Köyünde mevcut olan Sıcak ' Soğuk Termal Kaplıcaları, sağlık turizmi bakımından önemli bir merkez teşkil etmektedir. Diğer taraftan Yayla Köyü ve kuzeyindeki Gökçeova, safari turizmi ile ilgi görmektedir. Çandır Köyü Horozlar mevkiinde çamur banyoları ve tesisleri bulunmaktadır.

Sultaniye Kaplıcaları nın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Milattan önceki yüzyıllardan itibaren bir şifa yurdu olarak işletilmiştir. Roma, Bizans, Osmanlı ve Selçuklu döneminde halkın hizmetine sunulmuştur. Roma döneminde 400 hastaya aynı anda hizmet verecek kadar gelişmiş bir hastane durumundaydı. Kaynaklara göre, hastanenin girişinde " Tanrılar adına buraya ölüm giremez " diye yazılmıştır. Ölemez Dağı da adını kaplıcalardan almıştır.

Köyceğiz Gölü Akdeniz Bölgesinin batı ucunda, ilçe hudutları içerisinde, suyu kükürtlü ve acı bir göldür. Gölün, önü alüvyonlarla tıkanmış eski bir körfezden türediği sanılmaktadır. Yüzölçümü 54 Km2 dir. Denizden yüksekliği 8 m. derinliği ise 15 ' 150 m. arasındadır. Kuzeyde dağlık alandan inen kısa derelerle ve suyu bol kaynaklarla beslenen göl, fazla suyunu Dalyan Boğazı ile denize boşaltır. Hemen her zaman sakin olan gölde yılın 8 ayında su kayağı yapılması mümkündür.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu