Dünyaca tanınmış turizm merkezlerinin arasında yer alan Datça Yarımadası uzun bir geçmişe sahiptir. 15.yüzyılın birinci yarısında Osmanlı İmparatorluğu nun hâkimiyetine girmiştir. Yarımadanın Knidos tan sonra Datça olan ismi, Sultan Reşat döneminde Reşadiye ye dönüştürülmüşse de Cumhuriyet döneminin başlarında tekrar Datçaya çevrilmiş ve Datça 1928 yılında Muğla iline bağlı bir ilçe olmuştur.

İstanbul, Ankara, İzmir, Aydın ve Muğla basta olmak üzere kara yoluyla Datça ya çeşitli otobüs firmalarının seferleriyle ulaşmanız mümkün. Yaz aylarında otobüs seferleri arttırılıyor. Dalaman ve Bodrum a Ankara ve İstanbul dan uçak ile veya kara ve deniz yoluyla da Datça ya ulaşmak mümkün. Marmaris Datça arasındaki 65 km. yolda gidip gelen dolmuşlarla da Datça ya ulaşabilirsiniz. Mayıs ' Ekim ayları arasında Bodrum, Simi ve Rodos tan feribot ve deniz otobüsleri sizin deniz yoluyla Datça ya gelmenizi sağlar.

Tipik Akdeniz iklimine sahip olan Datça ılıman iklimi nedeniyle oldukça uzun bir tatil dönemine sahiptir. Yazları sıcaklık ortalama 32 derece nem oranı ise, % 35 - 60 arasında seyreder. Kuzeyden esen serin yaz meltemleri bunaltıcı sıcağı ve nemi yok eder. Kış aylarında sıcaklık 12 - 24 derece arasındadır. Yurdumuzun büyük bir bölümü soğuk havanın etkisindeyken bile Datça da yağan yağmur güneşin yüzünü göstermesine kış aylarında da izin verir. Bu uygun iklim nedeniyle yılın büyük bölümünü Datça da geçiren Avrupalı ya rastlamak mümkündür. Datça nın havasının kalp, dolaşım, sinir ve romatizmalı hastalıklara şifa olduğu söylenir.

Kekik, defne, çam, adaçayı, badem çiçeği, papatya gibi bin bir çeşit bitkinin yaydığı güzel kokular arasında bir Akdeniz e bir Ege ye uzanan enfes manzaralar karsısında hayran kalmamak mümkün değildir. Dünyada sadece Girit te bulunduğu sanılan Phoenix theophrasti denilen bir hurma çeşidi Datça Hurması adıyla kuzeyde Eksera Deresi yamaçlarında ve güney kıyı kesiminde Azganak Tepe, Karacahapibaşı, Yarımcabaşı Tepe, Kovalıca Tepe, Tanışman Tepe, Lindasbaşı Tepe, Andızcıl Tepe civarında yayılış göstermektedir.

Datçanın her yerinden denize rahatlıkla ulaşmak mümkündür. Kumluk Plajı, Hastane Altı Plajı, Azganlı Plajı ve şifalı sulu gölüyle birlikte denize girebileceğiniz Taslık Plajı şehir içinde herhangi bir araca gereksinim duymadan ulaşabileceğiniz, yüzebileceğiniz yerlerdir. Datça uygun rüzgârıyla sörf yapabileceğiniz ideal yerlerden birisidir. Dalmayı seviyorsanız dalış merkezlerinden biri size yardımcı olmaya hazırdır. Kısaca su sporlarının her türlüsünü yapabileceğiniz imkânlar sizleri bekliyor Datça da. Ahşap teknelerden biriyle Knidos a günlük bir tura gidebilirsiniz. Ya da yarımadanın birbirinden büyüleyici koyları arasında mavi yolculuğa çıkabilirsiniz.

Çiftlik Koyu

Yarımadanın güney doğusunda ve Marmaris den Datça ya gelirken 30 km uzaklıkta, ilçenin daha doğrusu bölgenin en büyük tatil sitelerinden olan Ak ' Tur tatil sitesinin bulunduğu koydur. Arkası çamlıklarla kuşatılmış iyi bir kumsalı olan koyda her türlü ihtiyacı karşılayacak tesisler bulunuyor. Datça dan düzenli olarak sefer yapan Aktur dolmuşları ile koya ulaşabilmek mümkün.

Akvaryum Koyu

Palamut Bükü nün doğu tarafında sadece 1 km uzakta küçük ama suyunun berraklığı ile ünlü akvaryum koyu bulunur. Denizin metrelerce derinliğini görebilir ve sualtı yaşamını inceleyebilirsiniz. Koyun hemen yanındaki çam ağaçları da güneşten kaçanlara, piknik yapanlara gölgelik sağlamakta. Koy kuzey ve kuzeybatı rüzgarlarına kapalıdır.

Bencik Koyu

Burada deniz yaklaşık 2 km kadar karaya doğru girer ve Datça Yarımadasının en dar yerini meydana getirir. Fiyord tüm rüzgarlara kapalıdır. Koyun girişinde Dişlice adası bulunmaktadır ada dik kaya duvarları ile etkileyicidir. Koyun manzarası olağanüstü güzellikte olup fotoğraf meraklıları için bulunmaz mekanlardan biridir. Bencik koyunun doğusu Datça ya batısı Marmaris e aittir.

Murdala Koyu

Datça ilçe merkezine 35 km uzaklıkta olan koya en yakın yerleşim merkezi Cumalı Köyü dür. Köye 10 km uzaklıktaki koyun köyden sonraki yolu topraktır. Koyun etrafındaki tepeler ve dağlar çam ve sandal ağaçlarıyla kaplı olup, düzlük kısımlarında zeytin ve incir bahçeleri bulunuyor. Sahilinin bir kısmı kum bir kısmı kayalık olan koy görülmeye değer.

Çatı Koyları

Yarımadanın kuzeydoğusunda ilçe merkezine 45 km uzaklıktaki Çatı ve Küçük Çatı koylarının çevresi de çam ve günlük ağaçlarıyla çevrilidir. Gökova Körfezi ne bakan bu koylar Marmaris karayoluna 300 ' 400m uzaklıkta bulunuyor.Yakın 2 koy doğal liman görünümünde olup rüzgarlı havalarda tekneler için güvenli demirleme yeridir.

Emecik

Marmaris yönünden Datça ya varmadan 20 km. önce kurulu bu köy bir rivayete göre korsan gemilerinden sahile çıkarılan esirler tarafından kurulmuş. Derler ki çok eski tarihlerde korsanlar buraya gelmişler ve gemilerindeki cüzzamlı hastaları burada ölüme terk ederek gitmişler. Datça nın bol oksijenli havası ve muhteşem doğası sayesinde iyileşen cüzzamlı hastalar da burada bir yerleşim merkezi oluşturmuşlar. Burası yaz kış rüzgar altında olduğu için el değmemiş bir sahil. Kıyı şeridinin doğa şartları daha ılımlı olan bölümünde Emecik köylülerinin tarım arazileri bulunuyor. Karada ve kıyıda müthiş bir doğal zenginliğin bulunduğu sahilde Datça yarımadasının bereketli toprakları yüzlerce tür ile karşılıyor konuklarını. Birkaç senedir sürekli Datça da yaşamayı düşünenleri yeni gözdesinin bu köy olduğu söyleniyor.

Domuzbükü ' Domuz Çukuru

Yarımadanın en ücra koylarından biri ve kara ulaşımı binek hayvanları vasıtası ile veya yürüyerek sağlanıyor. İlçe merkezinden Knidos yönüne deniz yoluyla yaklaşık 45 dakika kadar süren bir yolculuk ile de ulaşılabiliyor. Koya ulaşmak için Datça Limanından küçük bir balıkçı teknesi kiralayabilir veya Knidos yönüne tur düzenleyen teknelerden faydalanabilirsiniz. Etrafı çam ağaçlarıyla kaplı geniş plajı kum ' çakıl karışımı olan bu koy güney dışındaki tüm rüzgarlara kapalı. Günü birlik gezi yapan teknelerin yüzme molası verdiği yerlerden biri. Bungalovlardan oluşan küçük bir de konaklama tesisi var. Konaklamayanlar lokanta ve cafe hizmetinden yaralanabiliyorlar. Modern zamanın nimetlerinden usanıp da doğa ile baş başa kalmak isteyenler için ideal bir yer sessiz, sakin bir ortam arayıp kentin televizyon dahil kimi nimetlerini unutmak isteyenler için tercih edilebilecek bir tatil yeri. Domuzbükü nde denize girmek dinlenmek dışında küçük çevre turları da yapılabilir. Geceleri hiç bir yerde göremeyeceğiniz kadar bol yıldızlı gökyüzü eşliğinde hayallere dalabilir veya kumsalda ateşyakıp özgürce sohbet edebilirsiniz.

Datça ve çevresi yürüyüş sporunu sevenlere de imkânlar sunar. Çam, papatya, kekik, badem ağaçları arasında patikalardan koylar arasında yürüyüş yapabilirsiniz. Eğer plajda caniniz sıkılırsa, eski tas evleriyle yerli ve yabancı herkesin beğenisini toplayan Eski Datça yı, Selçuklu Döneminden kalma camisiyle Hızırşah Köyünü, camii ve eski tas evleriyle Reşadiye yi, yel değirmenleriyle Kızlan Köyünü, Ege ye uzanmak isterseniz Karaköy ü ( Körmen Limanını ) gidip görebilirsiniz.

Yaz aylarında Sömbeki Adasına günü birlik turlara Datça Limanından katılabilirsiniz. Tatilinizin sonunda Datça dan anılarınızın yanında, badem, bal, incirli badem, kekik, iğne oyası, dantel ve Sindi Köyü ve Eski Datça Mahallesinde açılan kilim dokuma merkezinde bayanlarıın dokumuş oldukları kilimler ile çiğli ' çaputlu Datça Nazarlıkları dostlarınızı Datça da bir tatil için ikna etmeye yetecektir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu