Aileler gebelikte görülen sorunlar hakkında bilinçli olurlarsa anne sağlığı daha iyi düzeylere ulaşabilmektedir. Hamilelikte ilk muayene 1.ay sonunda yapılmalıdır. Bu muayeneler düzenli olarak 8 ay boyunca yapılmalı, 9.ayda 15 günde bir, son ayda ise haftada bire dönüştürülmelidir. Aylık muayeneler ultrason, kan ve idrar testleri ile tamamlanmalıdır. Yine erken hamilelikte ( ilk 3 ay ) hepatit göstergeleri, açlık kan şekeri, böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri, kan grubu belirlenmesi ve TORCH denen erken hamilelik enfeksiyonları araştırılmalıdır.
Şu gibi durumlarda hamilelikte riskten söz edilebilir: 16 yaşından önce ve 35 yaşından sonraki hamilelikler, Daha önce rahim ameliyatı geçiren hamileler, Daha önceki gebeliklerde erken doğum veya düşük hikayesi, Daha önceki gebeliklerde ölü ya da sakat doğum hikayesi, Kan grubu uyuşmazlıkları, Çoğul hamilelikler, Hipertansiyonu olan hamileler, Bacaklarda ödem, kilo fazlalığı olanlar, Şeker hastalığı olanlar, İri bebek, Anne rahminde fetal gelişmede, Bebeklere ait duruş ve geliş pozisyonu anomalileri ( Örn:makat veya transvers, yani yan duruş ), Hamilelik ve anemi (kansızlık durumu), Hamilelikte enfeksiyonlar, Hamilelik sırasında görülen kanamalar, Suların erken gelmesi, Erken doğum tehditi, Kalıtsal faktörler, Hamilelik ve çeşitli sistemlere ait hastalıklar.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.