Bademin sağlığa pek çok yararı var ama yine de miktar konusunda hassasiyeti unutmayın çünkü 20-25 adet badem 200 kalorilik enerji veriyor.

Müthiş enerji kaynağı: Badem

Badem aslında gülgillerden bir çeşit ağacın ürünüdür. Meyvesi ancak çağla halindeyken yenir, çok sınırlı bir zamanda tüketilebilen bu yeşil ve serinletici meyve kız kardeşim ve benim için baharın geldiğini ve yakında yeşil eriklerin çıkacağının habercisidir.

Çağlayı yeşil hali ile hiç görmeyenler, çok merak ettiyseniz hemen manava sorun çünkü çağla zamanı bitmek üzere. Ben bademin hem çağla hem de sert kabuklu halini çok severim ve danışanlarımın günlük beslenmeleri içinde de genelde tavsiye ederim.

Dünyada toplam badem üretiminin yaklaşık 1,5 milyon ton olduğu bildiriliyor. Yunanistan, İran, İtalya, Fas, Protekiz, İspanya ve Türkiye de ana üreticilerindendir. Türkiye'de en kaliteli üretimi Datça Yarımadası'nda yapılmaktadır.

Bademin sağlığa olan faydalarını farklı kaynaklar ve araştırma özetlerinden inceleyerek size geniş bir özet vermek istedim. Bademin sağlığa pek çok yararı var ama yine de mesajımız aynı ”ölçülü beslenin, sağlıklı yaşayın” yani miktar konusunda hassasiyeti unutmayın çünkü 20-25 adet badem 200 kalorilik enerji veriyor sağlık açısından faydalı olsa da her besin gibi bademin fazlası da yağ olarak depolanacak ve kilo almanıza katkı sağlayacaktır.

Vitamin mineral için iyi bir kaynaktır: Yeterli miktarda karbonhidrat, doymamış yağ, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, A, B, C ve E vitamini bulunur. Yarım çay bardağı badem günlük manganez ihtiyacının yüzde 45'ini, bakır ihtiyacının yüzde 20'sini karşılar.

Hastalıklardan korur: Yapılan çalışmalar gösteriyor ki badem tüketimi koroner kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır. Badem LDL (kötü huylu) kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. Diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar için çifte koruma sağlar.

Araştırmalar, düzenli badem tüketenlerin total kolesterolde yüzde 4-12 oranında düşme olduğunu göstermiştir. Yarım çay bardağı badem 18 gram yağ içerir. Bunun 11 gramı kalp için faydalı olan doymamış yağlardan oluşmaktadır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Badem iyi bir antioksidan olan, immün sistemi destekleyen E vitaminin ve manganezin iyi bir kaynağıdır. Badem ayrıca magnezyum, bakır, riboflavin (B2) ve fosforun da iyi kaynaklarındandır.

Kilo vermeye yardımcıdır: İçeriğinde bulunan yağlar kilo vermeyi kolaylaştırır ve tok tutar, ara öğünlerde 10-15 adet badem tüketilebilir. İspanya'da yapılan, Obesity dergisinde yayımlanan, 28 ay süren ve 8865 yetişkin erkek ve kadın üzerinde uygulanan bir çalışmada, haftada en az iki kez badem tüketen kişiler hiç tüketmeyenlere göre yüzde 31 daha fazla kilo kaybetmiştir.

Safra taşlarının oluşumunu önler: Nurses Health Study'de (hemşirelerin sağlık çalışması) 20 yıl boyunca yaklaşık 80 bin kadının diyetleriyle ilgili toplanan verilerde, haftada 28 gram badem, fıstık veya fıstık ezmesi tüketmenin, safra taşlarının oluşma riskini yüzde 25 oranında azalttığı saptanmıştır.

Çocuklar kafeinli içecek tüketmeli mi?

Çocuklarda kafein tüketimini minimum düzeyde tutmak en iyisidir. Henüz dünya genelinde çocukların almaları gereken kafein miktarlarını gösteren bir kılavuz geliştirilmemiştir. Kanada'da hazırlanan kılavuzda okul öncesi dönemde olan çocukların günde 45 mg'dan fazla kafein almaları önerilmiyor. Bu değerler ortalama 355 ml kafeinli içecek veya 43 mg çikolataya karşılık geliyor.

Kafein birçok bitkinin yapraklarında ve tohumunda bulunan doğal bir ilaçtır. Kafein, sinir sistemini uyardığı için bir nevi ilaç olarak adlandırılmaktadır. Düşük oranlarda alınan kafein kişinin daha enerjik ve dikkatli olmasını sağlar.

Çocuklar ve yetişkinlerde çok fazla kafein tüketimi karın ağrısı, baş ağrısı ve uyku problemleri yaratabilir. Ayrıca çok fazla kafeinli içecek tüketimi obeziteye ve diş çürüklerine neden olur. Kafeinin diüretik olması nedeniyle vücuttan su atılımı olmaktadır ve dehidratasyon gelişmektedir.

Çocuklar kafeinli içecek tükettiğinde meydana gelen etkilerin farkında olamaz. Kafeinli içecekler yerine çocuğunuzu taze sıkılmış meyve sularına ve su içmeye yöneltmelisiniz

Sonraki
Sonraki Konu:
Hünnap

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu