Romatizma: Romatizma, kemikleri, eklemleri, eklem çevresindeki dokuları ve hatta sinir köklerini etkileyen bütün hastalıkları adlandırmak için kullanılır. Bir başka deyişle, kaslarda ve özellikle eklemlerde kendini gösteren ağrılı hastalıkların genel adıdır. Romatizma her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Genel olarak Kadınlarda daha sık görülmekle birlikte bazı türleri erkeklerde daha sık görülür.
Romatizma Nedenleri: Nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte kalıtımsal etkenler, cinsiyet, yaş, şişmanlık, nem, çeşitli iltihaplar, bazı ilaçlar romatizma ihtimalini arttıran etkenlerdir.
Romatizma Çeşitleri: Temel olarak iltihaplı romatizma ve iltihaplı olmayan romatizma olarak ikiye ayrılır. Bulunduğu bölgeye göre de yumuşak doku romatizması, eklem romatizması ya da iç organlarda romatizma şeklinde ayrılabileceği gibi, romatizma bu bölgelerde birlikte de görülebilir.
Romatizma Tedavisi: Bütün hastalıklarda olduğu gibi romatizmal hastalıklarda da en uygun tedavinin yapılabilmesi için erken teşhis ve tanı çok önemlidir. Çoğunlukla erken dönemde teşhisi zordur. Ama bir romotoloğun gözleminde hastalığın gidişatı gözlemlenerek doğru karara varılmalıdır. Çünkü belirli zamanlarda romatizmal hastalıklar değişiklik gösterebilmektedir. Bu yüzden teşhisi ve tanısı bazı durumlarda gecikebilmektedir. Romatizmal hastalıkların bir bölümünde hastalık müzmin bir şekilde sürebilir. Bu durumda romatizma tedavisinin uzun sürebileceği unutulmamalı ve verilen ilaçlara hekim kontrolünde devam edilmelidir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.