Sinüzit: Alında, burnun iki tarafında, şakaklarda ve çenede bulunan kemik boşluklarına sinüs denir. Her sinüsün buruna açılan kanalları vardır. Burun mukozası bu kanallardan geçerek sinüsün duvarlarını kaplar ve nemli kalmasını sağlar. Böylece havadaki tozlar ve küçük parçacıklar bu mukozaya yapışarak tutulur. İşte bu mukozanın iltihaplanmasına Sinüzit adı verilir. Sinüzit akut ve kronik sinüzit olarak ikiye ayrılabilir ve sinüzit nedenleri de sinüzit çeşidine göre farklılık gösterir.
Akut Sinüzit genellikle nezle gibi bir solunum yolu enfeksiyonu sonrasında ortaya çıkar. Burundaki ve sinüslerdeki şişlikler, mukozanın sinüslerden buruna akışını engeller ve bu nedenle sıvı sinüs içinde birikerek makteri oluşumuna, yani iltihaplanmaya sebep olur. Kronik Sinüzit ise, geniz etleri, burundaki şekil bozuklukları, kalıtsal hastalıklar ya da alerji gibi durumlar neden olabilir.
Sinüzit Belirtileri: Burunda tıkanma, sarı-yeşil renkte burun akıntısı, baş ağrısıyla birlikte ateş, yüzde ve özellikle burnun üstkısmı ile gözlerin arasında ağrı, halsizlik olarak sıralanabilir.
Sinüzit Tedavisi: Sinüzit, Akut Sinüzit'lerde uygun ilaç tedavisi ile genel olarak iyileşme gösterirken, Kronik Sinüzit'lerde cerrahi müdahale gerekebilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.