Panik atak nasıl tedavi edilir?
Panik atak tedavisinde belli başlı üç tedavi yöntemi vardır; ilaç tedavisi, psikoterapi ve TMS uygulamaları.
Panik atak tedavisi uzun solukludur ve kullanılan  ilaçlar yaklaşık 2 hafta sonra etkisini göstermeye başlar. Bu nedenle  tedavide en önemli unsur sabırdır. Hastaların iyileştiklerini düşünerek ilaç alımını bırakmamaları da oldukça önemlidir.
Bazı ağır vakalarda ilaç tedavisi ile birlikte psikolojik destek ve psikoterapi de uygulanması gerekebilir. Psikoterapi  hastada panik atağa neden olan sebeplerin psikolojik telkin yoluyla ortadan kaldırılması esasına dayanır. Hastaya panik atakla nasıl başa çıkacağının yolları ve geçireceği nöbeti  yatıştıracak nefes alıp verme teknikleri öğretilir.
Özellikle ilaçla tedaviye rağmen yanıt alınamayan  ya da tam düzelmeyen hastalarda TMS seansları denenebilir. Manyetik stimülasyonla, depresyon ve panik atak merkezi resetlenerek temelden tedavi imkânları araştırılır. Bu tedavinin bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Her yaşta hastaya uygulanabilir. Hamile bayanlar gönül rahatlığı ile TMS tedavisi görebilirler. Antidepresanlar gibi kilo aldırıcı yan etkileri olmaz.
Panik Atak Geçiren Birine Nasıl Davranmalıyız?
Panik atak geçiren birine yardım etmek için ilk yapılacak şey  o kişinin panik atak geçirip geçirmediğinden emin olmaktır. Eğer kişinin panik atak geçmişi varsa ve sizde o anda kişinin panik atak geçirdiğinden eminseniz ilk olarak o kişiyi rahat olabileceği ve etrafında onunla ilgilenen çok fazla kimsenin olmadığı bir yere götürün. Olabildiğince sakin ve serinkanlı davranmalısınız çünkü  o kişi o anda çok kötü birşey olacağını hatta  öleceğini düşünüyordur.Siz de  sanki o kişi ölecekmiş gibi panik bir şekilde hareket edersiniz kişiyi daha da kötü bir duruma sokabilirsiniz. Panik atak geçiren kişiye bunun 10 -20 dakika arasında geçeceğini söylemek, bunun yüzünden herhangi bir şey olmayacağını, sakinleşmesi gerektiğini söylemek ve nefes egzersizi yapmasını sağlamak çok yerinde ve rahatlatıcı bir davranış olacaktır.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu