Kuduz: Kuduz, çok ciddi ve ölümcül, bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Çakal, kurt, tilki, sırtlan, ayı, yarasa gibi vahşi memeliler ile köpek, kedi, sığır, koyun, keçi, at, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlarda ve bu hayvanların bulaştırdığı insanlarda görülür.
Kuduz Nasıl Bulaşır: Kuduz mikrobu temel olarak tükürük-salya yolu ile yayılır. Bu nedenle Kuduz, hastalığı taşıyan hayvanın ısırması, patisini yalayan kedi yada köpeğin tırmalaması, kişideki açık yaranın hayvan tarafından yalanması vb. yollarla insana bulaşır. Virüs, vücuda girdiği yerde ilk olarak kas hücrelerine yerleşir. Buradan da sinirler yolu ile beyne ulaşır. Beyinde yerleşerek çoğalan virüsün yeni hedefi göz, tükrük bezleri, deri gibi organlardır.
Virüsün vücuda girmesi ile hastalığın ortaya çıkması arasında geçen süreye "Kuluçka Dönemi" denir. Bu dönem ısırılan yerin beyne olan uzaklığına göre değişmektedir ve 2-3 gün olabileceği gibi bir kaç yıl da sürebilir. Beyne daha yakın olan kafa, boyun gibi bölgelerden ısırılan hastalarda hastalık, çok daha kısa sürede hastayı etkisi altına alır. Kuluçka dönemini geçiren virüsü artık durdurmak mümkün değildir ve sonuç hasta için ölümdür. Bu nedenle tedavide geç kalınmamalıdır.
Kuduz Belirtileri: İnsanlarda hastalığın ilk belirtileri olarak iştahsızlık, halsizlik, ateş görülür. Isırılan bölgede kızarıklık ve ağrı görülür. Yara kapandıktan sonra dahi kaşıntı yapmaya devam eder. Hastalığın belirtileri giderek şiddetlenir: huzursuzluk, sudan korkma, ışığa ve sese karşı aşırı duyarlılık, saldırganlık başlar. Daha sonra kısmı felçler görülür. Kimi zaman hasta bu adımları tamamlayamadan hayatını kaybeder.
Kuduz Tedavisi: Kuduzlu bir hayvan tarafından ısırılan kişinin ısırılan yeri hemen bol sabunlu yada deterjanlı su ile yıkanmalıdır. Bu işlem kuduz mikrobunu öldürmese de mikropların büyük bir kısmını yaradan uzaklaştırır. Yara iyice yıkandıktan sonra tentürdiyot gibi antiseptik ilaçlarla yara ve çevresi temizlenmelidir. Basit gibi görülen bu işlemler özellikle çok derin olmayan yüzeysel çizik ve yaralanmalarda riski %90 oranında azaltmaktadır. Isırılan kişi hemen en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Kuduz Tedavisi'nde en önemli konu geç kalmamaktır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.