Kadın sağlığının önemli konularından birisi alkol ve sigaradır. Gebelik ve emziklilikte alkol tüketimi affedilmeyen bir hatadır. Gebelik boyunca alkol ve sigara hiç kullanılmamalıdır. Alkol kullanan gebelerin bebeklerinin büyüme ve gelişiminde gerilik, mikrosefali, yarık dudak, yüz eklemlerinin az gelişmesi, bozuk eklem anomalileri ve mikrosefalı gibi durumlarla karşılaşabilir.
Sigaradan doğacak zararları ise şöyle sıralayabiliriz: Akciğer kanseri, Meme ve rahim kanseri, Solunum hastalıkları, Astım gibi hastalıkların nedenidir. Hormonal bozukuklara bağlı adet bozukluklarına sebep olabilir. Ses tellerini bozar ve sesi kalınlaştırır. Kalp hastalıklarının, damar sertliğinin ve infarktüsün önemli sebebidir. Gebe kadınlarda, çocuk için önemli zihinsel ve sinirsel bozukluklarının ortaya çıkmasına sebep olur. Çok fazla sigara içenlerde düşük riski artar. Uykusuzluk, ruhi dengesizlik, iştah kesilmesi, baş ağrısı, bulantı gibi günlük olaylarda sigara dumanında bulunan nikotinin çok önemli rolü vardır. Sigaranın bundan başka sağlığınızı tehdit eden bir çok sebebi vardır.
Alkol, Kısa bir neşe döneminden sonra yaşam gücünü ve isteğini azaltır. Karaciğer ve pankreası bozarak siroz hastalığına neden olur. Glükoz yerine hücrelerin içine alkol geçtiğinden normal metabolizmayı bozar. Gebeliği engelleyen sebeplerden biridir. Adetlerin bozulmasına, yemek borusu varislerine ve kanamalara sebep olur. Gebe kadınlarda çocuğu etkileyerek zeka geriliklerine, çocuğun anne karnında gelişmemesine meydan ortam hazırlar. Alkolün kadınlarda yaptığı en önemli yıkımlardan biride erken ihtiyarlama dokuların gevşeyip sarkması, erken bunama gibi olaylardır. Özellikle kadınlarda bu olayların çıkması erkeklere göre daha hızlı daha genç yaşta görülmektedir.
Gebelikten önce şişmanlık söz konusu ise ve gebelikte de bu durum devam ediyorsa daha fazla şişmanlamamak için, unlu gıdalar ( ekmek, çörek, pasta, kek ) Tatlılar ( reçel, bal, şuruplu tatlılar, helva, dondurma ), Nişastalılar ( kuru sebzeler, makarna, patates vs ), Yağ ve yağda kızarmışlar ( tereyağı, tava patates, et ve balıklar, yağlı etler ) çok az yenilmeli veya hiç yenilmemelidir.
Gebelikte A vitamini gereksinimi artar. Ancak A vitamininin fazla alınmasının da konjenital anomali hastalığına neden olduğu söylenmektedir. Yemeklere tuz koyarken gebenin göz kapakları, ayakları ve karnında ödem olup olmadığına dikkat etmeli ve eğer ödem varsa tuz kesilmeli ya da dikkatli kullanılmalıdır. Gebelikte, özellikle ilk üç ayda emezis ( bulantı, kusma) olabilir. Bu nedenle gebelik döneminde yanık yağda yapılan kızartmalar beslenme programından kaldırılmalıdır. Hekim önerisi olmadan hiç bir ilaç alınmamalıdır. Gebelikte çay ve kahve içiliyorsa öğünde değil, öğün aralarında açık olarak kullanılmalıdır. Gebe annenin oruç tutması sakıncalıdır. Uzun süre aç kalmak anne ve bebeğin sağlığını etkileyebilir. Gebelikte C vitamini her öğünde alınmalı ancak çay tüketimi öğünden çıkartılmalıdır. Gebeler iyotlu tuz kullanmalıdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.