Forseps , bebeğin başının doğumuna yardım etmek amacıyla tasarlanmış kaşık şeklinde aletlerdir. Forsepsin temel fonksiyonları traksiyon ve rotasyondur. Doğum eyleminin son safhasına yardım etmek ve takılan kafanın doğurtulmasını sağlamak , diğer taraftan baş-pelvis uyuşmazlığı olmamasına rağmen kafanın uygunsuz prezente olduğu durumlarda uygulanır.
Anne Adayı İle İlgili Nedenler: Doğumun ikinci safhasının uzaması ve annenin bebeği dışarıya itememesi, Annede solunum güçlüğü ile birlikte seyreden kalp ve akciğer hastalıkları varsa, Annenin bitkin ve yorgun düşerek doğuma yardımcı olmadığı durumlarda forseps uygulanır.
Bebeğe Ait Nedenler: Bebeğin kalp seslerinin zayıflaması,dakikada 100' ün altına düşmesi,160 dan fazla olması, Bebeğin başının normal pozisyonda olmayıp,forsepsle başın çevrilmesi gerektiği durumlardır, Fötal Distress ve bebekte tehlike görüldüğü durumlarda forseps uygulanır.
Anneye Ait Tehlikeler Nelerdir: Doğru ve uygun şartlarda kullanıldığı taktirde herhangi bir tehlike oluşturmamaktadır. Forseps kullanımında annede bazan,vajinal,servikal ve rektal yırtıklar meydana gelebilir. Mesane zedelenmeleri, vesicovaginal fistüller, kanama ve hematomlar görülebilir. Modern doğum hekimliğinde sadece çıkım esnasında kullanılması uygundur. Özellikle forsepsle doğumu uygulayan hekim,olağandışı bir zorlukla karşılaştığı zaman, yanlış karar verdiğini kabul edebilmeli ve hemen sezeryana başvurarak doğumu gerçekleştirmelidir.
Bebeğe Ait Tehlikeler Nelerdir: Forseps bu konuda eğitimi ve deneyimi olan uzman bir doğum doktoru elinde ve uygun şartlarda kullanıldığı taktirde bebekler için herhangi bir tehlike oluşturmamaktadır. Forseps kullanılan bebekte kafa içi kanama, kısmi felç görülebilir. Kafatası kırıkları,oksijensiz kalma (Asfiksi) ‘ya bağlı komplikasyonlar,sarılık ve ölüme neden olma gibi sonuçlar görülebilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.