Dünyamızın yaşı yaklaşık 5 milyar yıldır. İnsanın dünya sahnesine çıkması bundan 1-2 Milyon yıl öncedir. İlkel insandan günümüz insanına kadar geçen süre insanlık tarihinin % 99 nu kapsar.
• Doğa bize atalarımızdan miras değil, Onu biz çocuklarımızdan ödünç aldık. (Kızılderili Reisi) • Yanlızca son ağaç kesildikten. Son ırmak zehirlendikten, son balık yakalandıktan sonra; paranın yenmeyeceğini anlayacaksınız. (Cree Kızılderili Kehaneti.)
• Ey Nesimi, can Nesimi Hak senin yanındadır. Bunca mahlukatın vebali ulema boynundadır. (Seyit Nesimi)
• Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi Olmaya devlet, cihanda bir nefes sıhhat gibi. (Kanuni Sultan Süleyman)
• Sağlıklı olmak bize “işte şimdi en güzel mevsimdeyiz” dedirtir. (Adams)
• Miden iyi, ciğerlerin , ayakların sağlamsa kralların hazineleri daha fazla mutlu edemez seni. (Haratius)
• Türkiye; insanın büyük çoğunluğu günü gününe zorlukla yaşayabildiği için tek bir gün doysun diye, bile bile15 yıl sonra kanser olmaya gönüllüdür. (Aziz NESİN)
• Besinleriniz ilacınız, İlacınız Besinleriniz olsun. (Hipokrat)
Dünya; evrenin en özel gezegeni, İnsan dünyanın en özel canlısıdır. Yaşam insanlara verilmiş en güzel hediye, sağlık en değerli hazinesi,Temiz, sağlıklı, dengeli bir çevrede yaşamak en temel hakkıdır.Canlıların yaşam süresi, olgunlaşma yaşının 7 katıdır. Buna göre insan ömrü 140 yıldır. Buna rağmen insan bağımlı olduğu doğaya uyup korumak yerine onu değiştirip tahrip etmeyi seçtiği için doğanın ona tanıdığı yaşam süresinin çok az bir kısmını kullanabilmektedir. Hem de sağlıksız bir şekilde.
Sağlıklı bir yaşam için önce iyi bir genetik mirasa , güneşe, temiz ve bol okşijenli havaya, sağlıklı temiz suya, egzersizlere, dinlenme ve uykuya, sevginin, bilginin v emeğin yönettiği güvenli, adaletli bölüşümcü bir toplum ve ülkeye, en önemlisi doğanın kurallarına uyularak üretilen ve doğal hali korunmuş gıda ve içeceklere dengeli ve bilinçli besinlerle beslenmeye ihtiyaç vardır.
Dünyamızın yaşı yaklaşık 5 milyar yıldır. İnsanın dünya sahnesine çıkması bundan 1-2 Milyon yıl öncedir. İlkel insandan günümüz insanına kadar geçen süre insanlık tarihinin % 99 nu kapsar. İnsanlar dünya sahnesine çıktığı dönemde doğada her şey mükemmel bir denge içindeydi. Önceleri sadece toplayıcılık ve avcılıkla yaşamını sürdüren insan daha sonra tarımı, hayvanları evcilleştirmeyi keşfetti. Yerleşik hayata geçti. Kendi gıdasını üretmeye başladı.
Bedensel evrimi geliştikçe doğayı kendi istediği ve ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirmeye hayvan ve bitkilere, doğaya müdahale etti. Buharlı makinelerin icadıyla bilim ve teknolojide geliştikçe bu gelişmeler sanayi yanında kullanmaya başladı. Doğayı hızla tüketmeye, tahrip etmeye ve kirletmeye başladı. Bu arada nüfus hızla arttı. Artan nüfusu beslemek ülke içinde ve ülkeler arası rekabet;üretimin ihtiyaç için değil de kar amacına dönüşmesiyle birim alandan daha fazla ürün almanın peşine düştü. Bundan dolayı tarımda sentetik gübreler, toksit asitli (Zehirli)tarım ilaçları ve hormonlar kullanmaya başladı. Son dönemlerde bundan daha tehlikeli bir işe kalkıştı. Bitki ve hayvanların genleri ile oynamaya başladı. 1950'lerde başlayan bu uygulamalarla kısa sürede yüksek miktarda ürün artışı sağlandı. 1970'li yıllarda bu artış yeşil devrim olarak nitelendirildi.
Devamı Bölüm 2'de
Hüseyin Serdal TANAL: -Ekolojik Tarım üreticisi -Akçaeniş köyü Çevre, Kültür Kalkınma ve Dayanışma Derneği Kurucusu ve Başkanı, Araştırmacı Yazar, Çevre Gönüllüsü.
Uyarı: Lütfen Çiçek Ansiklopedisi'ni kaynak göstermeden alıntı yapmayınız.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.