Doğum sonrası depresyon
Doğum sonrası depresyonu (kısaca DSD) doğum yaptıktan sonra oluşan bir depresyondur. Depresyon bazen hamilelik sırasında başlar, ancak doğum sonrası depresyonu olarak adlandırılabilmesi için, doğumdan sonra da devam etmesi gerekir. Doğum sonrası depresyonu çok yaygındır ve doğum yapan her yüz kadından 10-15'inin buna maruz kaldığı bilinen bir gerçektir. Birçok kadın bu konudaki duygu ve düşüncelerini başkaları ile paylaşmadığından dolayı, gerçek rakam aslında bundan daha fazla da olabilir.
Doğum sonrası depresyonun normal depresyondan farkı
DSD'nun belirtileri her depresyonla aynıdır. Bunlar, kendini kötü hissetme ve genelde günlük hayatta olan şeylere karşı isteksizliktir. Tek farklılık, bu belirtilerin doğumdan sonraki ilk üç ay içinde ortaya çıkmasıdır. Bazan, daha sonra başlayan bir doğum sonrası depresyonu yaşamak mümkündür, ancak belirtiler doğumdan bir yıl kadar sonra görülürse, buna büyük bir olasılıkla doğum sonrası depresyonu diyemeyiz. Bu konudaki iyi haber, her türlü depresyon gibi doğum sonrası depresyonu da tedaviye olumlu tepki gösterir ve kadınların birçoğu tamamen düzelir.
Doğum sonrası depresyonunun belirtileri
Kadınlar, çoğu aşağıda belirtilmiş olan, birçok belirti tanımlamışlardır. Bu belirtiler, yeni bir bebeğin çokça bakıma ve özene gereksinim duyduğu bir sırada, size çok fazla gelebilir. Doğum sonrası depresyonu bazı sebepleri: Duygu ve düşünceler, Üzgün hissetme, mutsuzluk, çaresizlik, Fazlaca ağlamak veya ağlayamamak, Kendini değersiz hissetme, Ruh halinin sıkça değişmesi, Suçluluk hissetmek, İlginin azalması, Mutluluk/eğlencenin azalması, Gergin veya panik olmak ve endişelenmek, Ters ve kızgın hissetmek, Bebeğinize duymak istediğiniz duyguları hissedememek.Vücutta oluşan ve fiziksel olan belirtiler Enerjinin azalması ve aşırı yogunluk, Uyku bozukluğu, Genel yavaşlama veya Yerinde duramama, gergin ve rahatlayamama, Cinsel ilişkiden soğuma, Konsantrasyon bozukluğu, Kara verememek, Karışık, net olmayan düşünceler. Davranışlar, İnsanlardan uzaklaşma ve evden dışarı çıkmama, Önceden yapmaktan zevk aldığınız şeyleri yapmama, Günlük hayatın gerektirdiği görevleri yapmama - veya gereğinden fazla yapma, Karar vermeyi erteleme Tartışma, bağırma, kontrolü kaybetme.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.