Çilek dikilecek toprak kumsal ise 4-6 ton, normal topraklarda 3-4 ton yanmış çiftlik gübresi, toprak tahlilinden sonra da gerekli olan organik kaynaklı gübre verilmelidir.

Organik Çilek (Fragaria Vesca) Yetiştiriciliği - Bölüm 2

Dikim - Toprak Hazırlığı: Çilek dikilecek toprak kumsal ise 4-6 ton, normal topraklarda 3-4 ton yanmış çiftlik gübresi, toprak tahlilinden sonra da gerekli olan organik kaynaklı gübre verilmelidir. Gübrelemeden sonra, toprak işlenerek gübrenin toprağa karışması sağlanmalıdır. Toprak iyice işlendikten sonra, dikim yastıkları Masura genişliği 60-70 cm,masura arası 30-40 cm, masura yüksekliği 15-20 cm. olacak şekilde dikim aralıklarında hazırlanmalıdır. Bitkilerin dikim aralığı; Sıra üzeri30 cm, sıra arası25 cm. olmalıdır. Malçlama ile; Ot kontrolü, sulama aralığının uzatılması, meyvelerin temiz kalması, meyvelerde daha az meyve çürüklüğü (Botrytis) görülür.

DİKİM ZAMANLARI

Yaz Dikimi: Yaz Dikiminde Frigo Fideler kullanılmaktadır. Frigo fide fidelikten Aralık-Ocak aylarına sökülerek temizlenen fideler fungusitlere etkili organik kaynaklı ilaçlama yapılmalıdır. Dikimi yapılan frigo fideler 15-20 gün süresince günde 3-4 defa yağmurlama sulama ile sulanmalıdır. Aksi halde yılın en sıcak ayları olmasından dolayı fidelerin tutma şansı azalmaktadır.Yaz dikiminde dikimden sonra açan çiçekler mutlaka koparılmalıdır. Bu dikim sisteminde dekara 6.000-7.000 adet fide kullanılmaktadır.

Kış Dikimi: Kışları ılık geçen yerlerde (Akdeniz Bölgesi) Ekim Kasım aylarında taze fide ile yapılan dikim şeklidir. Dekara 7.000-8.000 adet fide dikilir.

Dikim sırasında Derin veya Yüzlek dikimden kaçınılmalıdır.

BAKIM
Çilek çok yıllık bitki olmasına karşılık ekonomik ömrü ortalama 3 yıldır. Çilek yetiştiriciliğinde kol temizliği verim yönünden çok önemlidir.

Hastalık ve Zararlılarla Mücadele: Çilekte yaygın olarak raslanan kök hastalıkları topraktan bulaştığı için toprak fümige yada solarize edilmelidir. Diğer taraftan bu tip hastalıklara dayanıklı çeşitler kullanılmalıdır, Örtü altı yetiştiriciliğinde sık sık havalandırılma yapılmalıdır. Damla sulama sisteminin kullanılması hastalıklarla mücadelede önemli faktörlerdir.

Meyve hastalıkları içinde en yaygın olanı meyve çürüklüğüdür. Bu hastalığa karşı meyve tutumundan sonra birkaç kez organik kaynaklı mantari ilaçlar kullanılmalıdır. Bu hastalık örtü altı yetiştiriciliğinde çok görüldüğünden seraların havalandırılmasına çok önem verilmelidir.

Çilek yetiştiriciliğinde, yetiştirici yönünden mücadelesi en zor olan hastalık virüslerdir. Bunlarla mücadelede en iyi yöntem sağlıklı fide ile bahçe tesis etmektir.

Zararlılar: Çileklerde en çok görülen zararlılar kırmızı örümcek ve yaprak bitleridir.bu zararlılarla mücadelede organik kaynaklı akarisitler kullanılmalıdır. Ayrıca zararlılara dayanıklı çeşitler tercih edilmelidir.Çileklerde nematodlarda çok önemli sorunlardır. Bunlarla en iyi mücadele sağlıklı ve temiz fide kullanılması yanında toprağın fümige edilmesidir.

Gübreleme: Çilek üretiminde gübrenin önemi büyüktür. Birim alandan fazla ürün alındığı için topraktan çok miktarda besin kaldırır. Bol ve kaliteli ürün almak için çiftlik gübresi ve buna ilaveten organik kaynaklı gübrelerin verilmesi gerekir.

Çilek yetiştiriciliğinde dekara 3-4 ton çiftlik gübresi verilmelidir. Çiftlik gübresinin verilme zamanı bölge şartlarına göre değişir. Genel olarak dikim öncesi toprağın hazırlığı sırasında (veya fide dikiminden bir ay önce) verilir.

DİKİM SONRASI BAKIM
Dikimden sonra sulama, kol temizliği, zararlı ve hastalıklarla mücadele, ot mücadelesi yapılmalıdır. Çilek gübrelemesinde dikimden önce verilen potas ve fosfor yeterli olmaktadır. Bu nedenle yıllık gübrelemelerde sadece organik kaynaklı azotlu gübreler kullanılır.

Hasattan sonra gübreleme, sulama, kol temizliği ve ot mücadelesine mutlaka devam edilmelidir.sulama düzenli olarak yapılmalıdır.Hasattan sonraki bakım işlemlerinin ihmali gelecek yılın verimi etkileyecektir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu