Yağ Alma işleminde vakum etkisini sağlamak amacıyla özel aspiratörler veya enjektörler kullanılır. Teknik olarak birbirlerine üstünlükleri yoktur. Yağ alma ( Liposuction ) yapılacak bölgeye verilen serumun miktarı ile alakalı olarak liposuction teknikleri, kuru(dry), ıslak(wet), çok ıslak(süperwet) ve tumescent teknik olarak adlandırılırlar. Artık kuru teknik kullanılmıyor. Yağlar ne kadar sulandırılır ise işlem o kadar basit ve daha az travmatik olmaktadır. Yağ dokusu arasına verilen serum, hidrodiseksiyon yaparak yağları gevşetmekte ve serum içine ilave edilen adrenalin damarları büzerek travmatize olmasını engellemektedir. Aynı zamanda seruma ilave edilen lokal anestezi maddesi bölgenin tamamen uyuşmasını sağlamaktadır. Ancak kontrolsüzce verilen sıvı dolaşımdaki yükü artırarak akciğer ödemine neden olabilir, sıvıdaki anestezikler toksik dozlara ulaşabilir. Yeterli teknik ve tecrübeye sahip plastik cerrahlar elinde bu komplikasyonlar çok nadirdir.
Birçok uzman son zamanlarda geliştirilmiş bir teknik olan VİBROLİPOSUCTİON (VAL) tekniğini kullanıyor. Klasik teknikten tek farkı yağ emen borucuğun milimetrik olarak ileri geri hareketli ve eliptik olarak titreşimli olmasıdır. Bu sayede borucuğun ucu daha az travmatik ve yağa seçici davranmakta, hasta için daha az morluk ve daha çabuk iyileşme, daha kısa operasyon zamanı ve daha mükemmel sonuçlara ulaşmak mümkün olmaktadır. Doktor için zor ve fibrotik alanlarda işlem kolaylaşmakta, yüz, gıdı, dirsek, diz ayak bileği gibi alanlarda daha hassas ve kontrollü olmak mümkün olmaktadır. Yağ Alma işlemi (Liposuction) ofis ameliyathanesinde veya hastanede yapılabilir. Yüksek miktarlarda yağ alınması gerekenler dışında benim tercih ettiğim anestezi şekli genellikle sedasyondur. Enjekte edilen serum zaten bölgesel uyuşturmayı sağlamaktadır. Yağ Alma esnasında sık sık hastanın pozisyon değişikliği gerekeceğinden yarı uyur vaziyette olması büyük kolaylık sağlamaktadır. Sedasyonun derinliği zaman zaman artırılarak hastanın hiç ağrı hissetmemesi sağlanır. Ameliyattan birkaç saat sonra hasta evine gidebilir vaziyette olur. Yağ emilimi 2-3 mm'lik birkaç küçük delik vasıtasıyla yapılır ve bu delikler belirgin bir iz bırakmadan iyileşirler. Operasyon bittiğinde liposuction uygulanan alanları sıkıca saran özel bir korse giydirilir.
YAĞ ALDIRMA (LİPOSUCTİON) AMELİYATI
Ameliyat süresi: Alınacak yağ miktarı ve bölge sayısına bağlı olarak 1- 5 saat arasında.
Anestezi şekli: Sedasyon destekli lokal ya da genel.
Yatış süresi: Aynı gün taburcu ya da 1 gün.
Ameliyat sonrası ağrı: 2-3 gün işlemin yaygınlığına bağlı hafif- orta derecede ağrı.
Şişme-morarma: ilk 3 gün şişlikte artış, morarma hafiften ağır dereceye kişiden kişiye ve bölgeye göre farklı
Pansuman: yok korse: ilk 5 gün çıkarılmıyor. Daha sonra sadece banyo için çıkarılıp 3 hafta gece- gündüz kullanılıyor.
Dikiş: 1. haftanın sonunda alınıyor
İşe dönüş: Yapılan işleme bağlı ertesi gün ya da 3-4 gün sonra İyileşme: ilk 10 günden sonra şişlikleriniz azalmaya başlayacak ve 1. ayın sonunda değişim farkedilecek. Morluklarınız 3 haftaya kadar tamamen kaybolacak, 2. haftadan itibaren spora başlayabilirsiniz. Son şekliniz için 6 ay kadar beklemelisiniz.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.