Hayat hızla ilerlerken kariyerimizde de bir an önce zirveye ulaşmak için sabırsızlanıyoruz. Fakat kariyerimizdeki basamakları hızı adımlarla çıkmamız için çok fazla donanımlı olmamız gerektiğini unutup çoğu zaman bir şeyleri aceleye getirmeye çalışıyoruz ki bu da zirveye giden yolda yapılmaması gereken hareketlerden biri. Peki kariyer planımızı nasıl yapacağız?

Bazen faturaları ödeyebilmek için daha iyi maaşı olan bir işe girmeyi ya da önümüze çıkan ilk iş teklifini kabul etmeyi tercih ederiz. Fakat yapmak istediğiniz işte kariyer yapmak yerine sadece para kazanmak için bir işe girdiğinizde geleceğinizle ilgili planlarınız konusunda kafanız karışabilir.

Hayalini kurduğunuz kariyere ulaşmak için acele etmemeyi öğrenin. İşinizle ilgili uzun vadeli planlar yaparak ağır ama sağlam adımlarla zirveye doğru ilerleyebilirsiniz. İş hayatında hedeflerinize ulaşmanın o kadar da zor bir şey olmadığını düşünüyorsanız iş dünyasında başarılarıyla ün yapmış olan kişilerin hayat hikayelerine göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Birçoğunun ne kadar zor şartlar altında uzun yıllar boyunca çalışarak bir yerlere geldiklerini göreceksiniz.

Bazen bir şirketin başındaki adama/kadına bakıp şansı yaver gittiği için bu pozisyona kadar gelebilmiş diye geçiririz içimizden Başarının bir kısmı doğru zamanda doğru yerde olmakla elde edilir. Bu açıdan şans faktörü iş hayatında etkili olsa da iyi bir kariyer yapmak için gerekli olan ilk şey önümüze çıkan fırsatları doğru bir şekilde değerlendirmektir.

Doğru bir kariyer planı için ipuçları

- Kariyerinizi planlamak için kendinize biraz zaman verin ve bu planı yaparken fazla kesin çizgiler koymayın. Esnek bir plan önünüze sürpriz bir şekilde çıkan teklifleri ve imkanları değerlendirmenize olanak sağlar.

- Kariyer planı yapmak bir doğum günü partisi planlamaya benzemez. Kariyer planı ve daha sonra bu plan için yapılacak olan şeyler bir doğum günü partisi gibi bir kere de olup bitecek cinsten değildir. Kariyer planının sürekliliği vardır. Örneğin her hafta işinizle ilgili yeni bir şey öğrenmeye çalışın. İçinde bulunduğunuz iş sahası hakkında daha fazla bilgi edinin ya da sizinle aynı iş alanında çalışan biriyle fikirlerinizi paylaşın. Diyelim ki patronunuz sizden diğer bölümdekiler için bir sunum hazırlamanızı istedi. Bu sunumu hazırlamak için bilmediğiniz bir bilgisayar sunum programını (örneğin power point) kullanmayı öğrenin ve sunumuzu bu programla yapın. Böylelikle hem sunumunuzu profesyonel bir şekilde hazırlamış hem de özgeçmişinize artı bir özellik katmış olacaksınız. www.kadincazayiflama.com

- İş sahanızda belli bir pozisyona gelmiş olan kişilere bunu nasıl başardıklarını sorun. Hedeflediğiniz yerde duran bu insanların anlatacağı hikayeler belki size o pozisyona ulaşmanız için gerekli olan şeyin ne olduğunu söyleyecektir.

- Kariyer yaparken bir taraftan da para kazanmayı hedefleyin. İstediğiniz pozisyona ulaşmanız için geçtiğiniz yollarda kendinize sürekli olarak yeni özellikler eklemeye çalışın.

- Hobi olarak yaptığınız şeylerin kariyerinizi oluştururken size yardımcı olacağını unutmayın. Örneğin sosyal bir kuruluşta bir gruba başkanlık yapıyorsunuz. Bu size para kazandırmayan, sadece yardım için yapılan bir iş. Burada kullandığınız özelliklerinizi iş hayatındaki yöneticilik vasıflarınızı güçlendirmek için kullanabilirsiniz.

- Kariyerinize siz yön verin. Başka bir deyişle kariyerinizin sizi yönlendirmesine izin vermeyin. Çoğu zaman patronumuzun verdiği işleri yapmak durumunda kalırız. Fakat onun verdiği işlerden de kendinize bir rol çıkartabilir ve örneğin verilen görevi bir projeye dönüştürebilir ve patronunuzu şaşırtabilirsiniz.

Kaynak: ekolay

Kategoriler:
Etiketler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu