Çok sık görülmesine rağmen belirtileri diğer hastalıklara benzediği için çoğu kez farkına varılmayan bir hastalık olan guatra sıklıkla kadınlarda rastlanıyor.
Erken teşhisin büyük önem taşıdığı hastalığın iki ayrı tipi olduğunu belirten Türk Böbrek Vakfı Hizmet Hastanesi'nden Dr. Nilgün Gürsoy, şu bilgileri verdi.
Basit Guatr: Tiroid fonksiyonları normalken iltihabi veya kansere bağlı bir neden olmaksızın tiroid bezinin büyümesidir. Türkiye'de guatr sıklığı bölgelere göre değişmekle birlikte yüzde 5 - 56 arasındadır. İyot yetmezliği olan bölgelerde guatr daha fazladır.
Selenyum yetmezliği, buluğ çağı, gebelik, genetik eğilim, bazı ilaçlar, demir eksikliği anemisi, bazı guatrojen maddeler (soyayağı veya fasulyesi, flakonoidler v.b) guatra yol açabilir. Basit guatrlı hastaların çoğunun yakınması yoktur. Ancak iyot yetmezliği ileri boyuttaysa kabızlık, yorgunluk, kilo artışı, hareketlerde yavaşlama olabilir. Tedavide iyot yetmezliği söz konusuysa iyotlu tuz verilir. İyottan zengin beslenme (süt, yumurta, tuzlu su balığı) önerilir, ilaç tedavisi düzenlenir.
Plonjan Guatr: Troid bezinin aşağıya doğru ilerleyerek göğüs boşluğuna doğru büyümesidir. Başlıca neden iyot yetmezliğidir. Yüzde 5-17 oranında kanser saptanır. Başlangıcında hastanın yakınması yoktur, yavaş ve sinsi başlar. Nefes darlığı ve öksürük yakınmaları başlıca bulgulardır ve yatmakla veya bir tarafa dönmekle artar. Laboratuvar ve görüntüleme incelemeleri değerlendirildikten sonra tedavi edilmelidir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu