Göz Sulanması: Göz, gözü korumak ve gözün kayganlık ve berraklığını sağlamak için yavaş ve sabit bir hızda gözyaşı üretir. Gözyaşının yetersiz olması durumuna Göz Kuruluğu; göz kapaklarından taşacak seviyede salgılanmasına ise Göz Sulanması denir.
Göz Sulanması Nedenleri göze kaçan yabancı cisimler, göz ve göz kapağındaki bozukluklar, göz içinde iltihaplanma, nezle, özellikle çocuklarda glokom ve gözyaşı kanallarındaki darlık ya da tıkanmalar olabilir. Ayrıca; ağlama, heyecan, yorgunluk, sıcak, soğuk ya da ışık da gözün yaşarmasına neden olabilmektedir.
Göz Sulanması Tedavisi: Öncelikle gözde sulanmaya neyin neden olduğu tespit edilmelidir. Bunun için çeşitli testlerle iltihaplanma, yabancı cisim vs. olup olmadığı tespit edilir. Ayrıca, gözyaşı kanallarında tıkanıklık olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Özellikle bebeklerde göz tansiyonu yüksekliği ve gözyaşı kanallarının tıkanıklığından kaynaklanan göz sulanması sık görülür. Bebeklerde göz sulanması gözyaşı kanallarının tıkanıklığından kaynaklanıyorsa genelde 1 yaşına kadar kanallar kendiliğinden açılır. Eğer açılmazsa kanal tedavisi uygulanabilir. Daha ileri yaşlarda ve yetişkinlerde genellikle ameliyat tercih edilmektedir. Göz sulanmasının nedenleri çeşitli olduğundan kesin teşhis ve tedavi için bir doktora başvurmak gerekir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.