Astım hastası çocuk sahibi olmaya karar verdiğinde, astım-allerji uzmanı hekim tarafından değerlendirilmeli, solunum fonksiyonları gebelik gerçekleşmeden önce iyi düzeye getirilmelidir. Alerjik astımı olan hastalar, allerjenlerden korunma yani çevresel kontrol yöntemleri hakkında tekrar bilgilendirilmelidir. Gebeliğin ilk 3 ayında sadece astım ilaçları değil, tüm ilaçların güvenirliği hakkında çok fazla bilgi yoktur. Bu nedenle özellikle ilk ayların sorunsuz geçirilmesi sağlanmalıdır.
Astımda normal bir gebelik ve doğum mümkün müdür Gebelik süresince doğru tedavi uygulanırsa, astım anne ve bebek sağlığını olumsuz etkilemez. Ancak, hekimin belirleyeceği ilaçlar kullanılmaz, düzenli muayeneler yaptırılmaz ve astımı kötüleştiren faktörlerden (başta sigara) korunulmaz ise; erken doğum, gelişme geriliği olan bebek, düşük ya da annede gebeliğe bağlı yüksek tansiyon (preeklampsi) gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
Kötü astım kontrolü gelişmekte olan bebeği nasıl etkiler Astım kontrol altında tutulmaz ise şikayetler artar, anne kanında oksijen oranı düşer. Anne kanındaki düşük oksijen düzeyi doğrudan bebeği etkiler. Çünkü gelişmekte olan bebeğin oksijen ihtiyacı, anne kanından sağlanmaktadır. Düşük oksijen düzeyleri bebekte gelişme geriliğine neden olur.
Astım ilaçlarının bebeğe zararı Solunum yolu ile kullanılan ilaçların çoğu (hepsi değil) gebelikte güvenlidir. Diğer yandan ilaç tedavisi uygulanmaması durumunda ortaya çıkacak riskler, ilaçlara bağlı olası risklerden çok daha yüksektir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu