Gebelik ve emzirme kadının hayatında beslenmenin öneminin arttığı bir dönemdir. Artan protein, enerji, vitamin ve mineral ihtiyacı göz önüne alınmalı ve sağlıklı bir beslenme programı uygulanmalıdır. Anne adayının yetersiz ve dengesiz beslenmesi yetersiz kilo alması ya da aşırı kilo alması risktir. Özellikle çalışan anne adayları, ergenlik yaştaki hamileler, hamilelik öncesi hastalıkları olan veya düşük kilolu hamile kalanlarda beslenme daha dikkate alınmalıdır. Peki, ramazan ayında oruç tutmak isteyen anne adaylarını ne gibi tehlikeler bekler ve oruç tutarken nelere dikkat etmeleri gerekir.
Hamile kadınların oruç tutmasında bir sakınca varmı Anne adaylarının oruç tutması kendinin sağlığı ve taşıdıkları bebeğin sağlıklı gelişimi açısında çeşitli riskler taşıyabilir. Oruç tutmayı planlayan hamilelerin bu riskleri göz önünde bulundurarak karar vermelerini tavsiye ediyoruz.
Hamileler oruçtan neden olumsuz etkilenir Ramazanda uzun süren açlık saatleri anne adayını olumsuz etkileyebilir. Öncelikle kan şekerinde düşmeye bağlı halsizlik, sinirlilik, baş dönmesi, baş ağrısı gibi problemlerle karşılaşabilirler. Bunun ötesinde özellikle gastrit şikâyeti olan hamilelerde uzun süreli açlık, asit üretimini arttırarak mide şikâyetlerinin daha da ağırlaşmasına neden olabilir?
Oruç tutulan saatlere su içilememesi hamileleri nasıl etkiler Özellikle sıcak günlerde hamilelerin su kaybı normal kadınlara göre daha fazla artar. Bu nedenle hamilelere sık sık ve bol su içmesi önerilir. Oruç tutan hamilelerin özellikle düzenli su da alamamaları tansiyonda düşmeye ve bayılmaya neden olabilir.
Hamilelik döneminde tutulan oruç anne karnındaki bebeği nasıl etkiler Oruçla ilgili yapılan bir çalışmada oruç tutan gebelerde çocuğun içinde bulunduğu amniotik sıvının azaldığı diğer bir çalışmada ise çocuk hareketlerinde azalma olduğu yayınlanmıştır. Yaklaşık 10 yıl önce yapılan bir başka çalışmada ise oruç tutan annelerden doğan bebeklerinin kilolarında bir düşüklük saptanmamıştır.
Hangi durumlarda hamilelerin hiçbir şekilde oruç tutmamaları gerekir Anne adayında şeker, gebelik şekeri veya yüksek tansiyon gibi sorunları varsa kesinlikle uzun süre aç kalmamalıdır. Bu gebelerin oruç tutması doğru değildir. Ayrıca mide ülseri olanlar, karaciğer hastaları ve ishal şikâyeti olanlar kesinlikle oruç tutmamalıdır.
ORUÇ TUTAN HAMİLELER İÇİN İDEAL MENÜ SAHUR: 1 bardak süt, 2 kibrit kutusu kadar peynir, Domates, salatalık, biber, Esmer ekmek, Gün aşırı yumurta, Birkaç zeytin, Meyve. İFTAR: 1 kâse çorba, Salata, Esmer ekmek. 1-2 SAAT SONRA: 1 porsiyon et, tavuk ya da balık, 1 porsiyon sebze yemeği, 2 kaşık yoğurt veya ayran, Esmer ekmek veya az yağlı pilav, makarna, Salata. GECE: 1 bardak süt, 2 porsiyon meyve.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu