Erken boşalma, erkeğin, cinsel ilişkide kendi isteğinden önce orgazma ulaşması ve ejakülasyon olmasıdır. Bu sorunun varlığından söz etmek için kesin bir süre sınırı yoktur. Erken boşalma tanısı, kişi birleşmeye başlamadan hemen önce veya başlar başlamaz ejakülasyon (boşalma) olduğunda konmaktadır. Bu sorunun daha güncel ve ilişkiye odaklanan tanımı ise şöyledir: Erkeğin, sağlıklı bir cinsellik ve orgazm kapasitesine sahip cinsel eşin doyuma ulaşması için gerekli süre, vajina içinde kalamaması. Orgazma ulaşmadan önceki "cinsel uyarımın sürmesi " evresinin süresini etkileyen birçok faktör vardır. Bunlardan bazıları, yaş, cinsel ilişki sıklığı ve cinsel eşin tanıdık olup olmadığıdır.
Nedenleri
Erken boşalmanın birçok ruhsal, cinsel, bünyesel, çevresel, ilişkisel ve toplumsal nedenleri vardır. Cinsellikle ilgili bilinçdışı korkular, cinsel eylemin kişi için kaygı verici olması, cinsellikle ilgili yanlış inançlar, seksin pis, kirletici olarak algılanması ve dolayısıyla suçluluk duyguları yaratması, erken boşalmaya neden olabilir. Ayrıca evlilikteki sorunlar, cinsel arzunun korkular, öfke veya içsel ahlaki yasaklar nedeniyle rahatça ortaya konamıyor, kişi tarafından kabullenilemiyor oluşu da erken boşalmaya neden olabilir.
Yapılması gerekenler
Erken boşalma sorunu olanların utanma, çekinme gibi nedenlerle yardım aramaması , çoğu zaman sorunun müzminleşmesine ve cinsel eşle sorunlar doğmasına yol açar. Birbirini yeni tanıyan çiftlerin, cinsellikle ilgili duygu, düşünce ve beklentilerini açıkça konuşmaları ve cinsel ilişki sıklığını artırmaları, sorunun çözümlenmesi için bazen yeterli olur. Bu önlemler yeterli olmadığında bir psikiyatri kliniğine başvurmak gerekir. Erken boşalmadepresyon gibi bir ruhsal bir rahatsızlığa bağlıysa, depresyonun tedavisi sorunu ortadan kaldıracaktır. Yoksa, erken boşalma için psikiyatrik yardım gerekir.
Uygulanan tedavi yöntemi sorunu olan kişinin ihtiyaçlarına,koşullarına ve başvurduğu kliniğin yönelimine göre değişiklik gösterebilir. Uygulanan psikoterapi yöntemleri şunlardır: Çift cinsel terapisi, Bilişsel davranışçı terapi, Bireysel dinamik psikoterapi ve Grup psikoterapisi.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.