Üzüm, kabuğu, içi ve çekirdeğiyle komple yararlı bir meyve. En önemli yararlarının başında ise, vücuda en fazla zarar veren serbest radikallerle mücadele eden antioksidan özelliğiyle biliniyor.
Üzüm belki de çok amaçlı kullanılan meyvelerden en önemlisi. Çünkü taze taze ya da kurutup kış aylarında çerez niyetine yenebiliyor, suyu sıkılıp içilebiliyor. Bir diğer örnek, geleneksel Osmanlı Mutfağı'nın önemli yemeklerinden biri sayılan hoşaf yaparak tüketebiliyoruz. Devam edersek, meyvesinden sirke ve pekmez yapılabiliyor. Hatta pestil ve ceviz sucuğu hazırlanabiliyor. Atlanmaması gereken bir diğer tüketiliş biçimi ise, türlü çeşitleriyle yapılan birbirinden lezzetli şaraplar. Bunların dışında asma yaprağının saramurasını yapıp, daha sonra o yaprakları pirinçle hazırlanan bir harç ile sararak Türk Mutfağı'nın vazgeçilmez ve en makbul yemeklerinden biri olan yaprak sarması yapıyoruz.
Yararlarını sıralamadan önce tarihine bakarsak, üzüm, tam anlamıyla Anadolu'yu temsil eden bir meyve. Çünkü kökleri Anadolu'ya uzanıyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bağcılık, M.Ö. 2000 yıllarında da yapılıyormuş. Dünyanın yedi harikasından biri sayılan Babiller'in Asma Bahçeleri'ni de bilmeyen yoktur.
Üzümü en basit şekilde, beyaz ve siyah üzüm olarak sınıflandırabiliriz. Ayrıca kabuğunun kalınlığına, kokusuna, çekirdekli ve çekirdeksiz oluşuna göre de ayırabiliriz.
Üzümün ve çekirdeğinin yararları: - Çekirdeği çok güçlü bir antiokasidandır. - Serbest radikallere karşı savaşmasının yanı sıra sigara, alkol gibi maddelerin vücudumuzda yapmış olduğu kötü ekiyi azaltır. - Kan yaparak kansızlığı önler. - Kanı temizler. - Yaşlanma etkilerini azaltır. - Cilde iyi gelir. Bu nedenle bugün piyasada olan birçok kremin içeriğinde üzüm yer alır. - Beyin hücrelerini besler. - Kanserin oluşumunu önler. - Böbrek ve bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır. - Kalp krizi riskini azaltır. - Kötü kolesterolle mücadele ederek kalp damarlarını tıkanmasını önler. - İçerdiği yüksek oradaki potasyum, ödem azaltıcı özelliğinden dolayı yüksek tansiyonun düşürülmesinde yardımcı olur. - Üzümün içindeki antioksidanlar, romatizmanın oluşmasında büyük rol oynayan enzimleri nötralize ederek bu hastalığının oluşmasının engellenmesinde yardımcı olur.
Şeker hastaları az yemeli! Bilindiği gibi üzüm, şeker oranı çok yüksek bir meyve olduğu için şeker hastalarının doktorlarına danışarak yemelerini tavsiye ediyoruz. Birçok meyveye göre çok yüksek oranda şeker içerdiği için, aniden kan şekerinin hızla yükselmesine neden olabiliyor.
100 gr. üzümde (taze)Kalori 73 kcal. Protein 0,7 gr. Yağ 0,3 gr. Karbonhidrat 16,9 gr. Su 81,3 gr. Potasyum 183 mgr. Kalsiyum 15 mgr. Fosfor 20 mgr. A vitamini 5 mgr. B vitamini 0,08 mgr. C vitamini 4 mgr.
100 gr. kuru üzümdeKalori 269 kcal. Protein 2,3 gr. Yağ 0,5 gr. Karbonhidrat 64 gr. Su 24,2 gr. Sodyum 144 mgr. Potasyum 630 mgr. Kalsiyum 31 mgr. Fosfor 100 mgr. Magnezyum 65 mgr. Demir 2,7 mgr. A vitamini 15 microgram. B vitamini 0,2 mgr. C vitamini 1 mgr.
100 gr. üzüm suyunda (sıkma)Kalori 69 kcal. Protein 0,2 gr. Yağ - Karbonhidrat 17,1 gr. Su 82,5 gr. Potasyum 132 mgr. Kalsiyum 12 mgr. Fosfor 12 mgr. A vitamini - B vitamini 0,06 mgr. C vitamini 1 mgr.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.