Pürüzsüz cilt, parlak saçlar, sağlam tırnaklar yalnızca bir düş müdür?Hayır!doğanın bize sunduğu biçimiyle kullanılan bitkiler, bitkisel yağlar ve öteki ürünlerle mutfakta hazırlanabilen hafif etkili bileşimlerle, bedene, sağlıklı ve göze hoş gelen bir görünüm kazandırılabilir.

Doğal ürünlerle güzellik bakımı

Genellikle kullanılan kozmetiklerin içerdiği kimyasal maddeler, yapay koku maddeleri ve bir çok katkı maddesi, sürekli kullanıldıklarında yararlı olmaktan ziyade zararlı olabilirler. Kimyasal maddelerle ve yapay koku maddeleriyle sürekli birlikteliğin duyarlı kişilerde ayrıca alerjilere yol açtığı da bilinen bir gerçektir. Tüm bunların yanı sıra, kimyasal kozmetikler çok pahalıdır da!
Doğal kozmetiğin avantajları* Cilt bakımında kullanmak istediğiniz malzemeleri kendiniz seçebilirsiniz.

• Renk, koku ve dayanıklılık bakımından yapay madde kullanmanız gerekmez.

• Cilt dostu maddelerle cildin işlevlerini destekleyebilir ve cildin kendisini yenileyebilmesine (regenerasyon) yardımcı olabilirsiniz.

Tüm bu etkenleri göz önünde bulunduran kadınlar(ve erkekler), gitgide artan bir ilgiyle, reçeteleri yüzyıllardan beri uygulanmakta olan doğal bakım preparatlarını kullanıyorlar. Dillere desten güzelliğini, bal, kısrak sütü(veya eşek sütü!), bitkisel esanslar ve yağlarla koruyan Kraliçe Kleopatra, bu konuda önemli bir örnek olarak görülebilir belki! Cilt, saç ve tırnaklar için kremler, losyonlar, maskeler ve temizlik losyonları hazırlamak isteyen kişinin bu iş için fazla zaman harcamasına da gerek yoktur. Kullanılacak malzemeler eczanelerden, bitkisel drog satıcılarından (aktarlardan), sebze ve meyve satıcılarından satın alınabilir. Bazı güzellik bitkileri ise bahçede veya balkonda bile yetiştirilebilir
Gerekli malzemelerCilt bakımı ürünlerinin yapımında(örneğin kremlerde), bir taşıyıcı ve dolgu maddesi ve iyileştirici görevini üstlenen etken maddeler gerekmektedir. Doğal kozmetik ürünlerinin temel taşıyıcı maddeleri, katı yağlar ve balmumu (ve benzerleri), su, alkol ve bitkisel yağlardır.
Katı yağlar ve balmumu türevleriKatı yağlar ve balmumu türevleri, preparatlara(özellikle kremlere) gerekli kıvamı kazandırırlar ve ayrıca cilde yarayışlı özelliklere sahiptirler. Doğa bize bu çeşitleri bitkisel ve hayvansal formlarda sunar:
Balmumu: Arıların yaptığı bal peteklerinin eritilmesi yoluyla elde edilir. Kaliteli olmasına özen gösterilmelidir. Balmumu, cildi pürüzlerden ve yağdan arındırır.
Kakao yağı Beyaz-sarımtırak, oldukça katı, kırılabilir bir kütledir. Eritilirken, 36 dereceden fazla ısıtılmamalıdır. Kremlerin yumuşaklığını ve cilt tarafından çabuk emilmesini sağlar.
Lanolin: Koyun yününden kazanılır. Cildi iyileştirici ve koruyucu özellikleri vardır. Ama koyunların parazitlere karşı korunmasında kullanılan kimyasal ilaçların kalıntılarını içerebilir. Satın alma sırasında bu bakımdan dikkatli olunmalıdır.
SıvılarKozmetik malzemeleri genelde su ve alkol içerirler. Doğal bakım ürünlerinin pek çoğunda ise bitki çayları yer alır.
Su: Bir numaralı hayat iksiri, yalnızca arıtılmış formda kullanılır. Böylece, örneğin kireç gibi mineraller ve bakteriler saf dışı bırakılmış olur. Arıtılmış su, nemlendirici maddelerin eşliğinde, cildi yumuşatır.
Etil alkol Özellikle losyonlarda ve temizleme sularında, düşük derecede kullanılır. Alkolün derecesi, arıtılmış su eklenerek düşürülebilir. Cildi fazla yağdan arındırır, mikrop kırıcı, iltihap önleyici ve yatıştırıcıdır.
Soğuk preslenen bitki yağlarıBitkisel yağlar, değerli içerikleriyle (doymamış yağ asitleri, lesitin, vitaminler ve çeşitli mineraller), cildin işlevlerini desteklerler. Şifalı bitkilerle tedavi geleneğinde bitkisel yağ kullanımı, bilinen en eski beden bakımı uygulamalarında çok önemli yere sahiptir. Ama dikkat: Günümüzde kullanıma sunulan pek çok bitkisel yağ, kimyasal ilaçkalıntıları içermektedir! Bu nedenle, kimyasal ilaçlamayapılmayan bölgelerin ürünlerinden elde edilmiş çok kaliteliyağların kullanımına özen gösterilmelidir.
Bademyağı: Acı ve tatlı badem çekirdeğininkarışımından, ama bazen de yalnızca tatlı bademçekirdeğinden elde edilir. Bademyağıkullanışlıdır. Özellikle duyarlı, kuru ve çatlakciltleri çok olumlu etkiler ve pürüzlerini alır. Bebeklerde dekullanılabilir.
Hintyağı: Müshil ilacı olarak bilinir. Kendine özgükokusu nedeniyle, kozmetiklere katkı biçiminde, az miktarlardakullanılır. Özellikle saçları güçlendirmede başarıylakullanılır.
Jojoba yağı: ojobaöl, bilimsel adı Simmondsiachinensis olan, Meksika kökenli bir ağaççığın meyveçekirdeklerinden kazanılır. Akışkan bir mumdur. Kozmetikürünlerinde yaygınlıkla kullanılır.
Kabak çekirdeğiyağı: Cildidüzgünleştirir, yumuşatır ve yaşlanmasınıyavaşlatır.
Soya yağı: Soya fasulyesinin yağı, yüksekoranda içerdiği lesitin ve A vitamini göz önünde bulundurularak ciltbakımında kullanılan öteki yağlara eklenebilecek endeğerli yağlardandır. Cildin beslenmesinde önemli görevlerüstlenebilir.
Susam yağı Hafif etkili, cildi besleyici ve güneşışınlarından koruyucu özellikler taşır. Cildederinlemesine işler, temizleyici ve zararlı maddelerdenarındırıcı olarak kullanılabilir.
Zeytinyağı: Kaliteli sızma zeytinyağıklasik bir kozmetik katkısıdır. Cilde derinlemesine işler,normalleştirir ve kendini yenileyebilmesine yardımcı olur.
Şifalı Bitkilerin Cilde EtkileriPek çok ev yapım kozmetiğin etken maddeleri bitkisel kökenlidir. Bu bitkilerin çok önemlibir bölümü yüzyıllardır kendilerini çok yönlü olarakkanıtlamışlardır. Ayrıca son elli yıl içindebitkiler üzerinde yapılan araştırmaların sonuçları dafevkalade olumlu çıkmıştır. Aşağıdatanıtılan bitkiler, güzellik bakımına en uygunolanlarıdır:
Atkuyruğu: Bitki, içerdiği bol miktarda silisik asitsayesinde, cilde yeni bir esneklik kazandırır. İrin toplayansivilcelerin tedavisinde kullanılabilecek en etkili dezenfekteilacıdır.
Aynı safa çiçeği: Cildi temizler ve kendini yenilenesinidestekler. İltihaplanmaları önler ve yaraların iyileşmesiniçabuklaştırır. Aynısafa merhemi de yaralarıniyileşmesinde önemli rol oynar.
Sarı kantaronYatıştırıcıdır. Özellikle kuru ve çatlak cildi rahatlatır ve iyileşmeyi hızlandırır.
Ceviz yaprağı: Yağlı ve temiz olmayan ciltlerde veyağlı saçlarda kullanılabilir.
Ebegümeci: Basit yaraların çabuk iyileşmesinisağlar. Cildi düzgünleştirir ve kuru deriye kadifeyumuşaklığı kazandırır.
Civanperçemi: İltihaplanmaları önler,krampları çözer ve dezenfekte eder. Özellikle sağlıksız veiltihaplı ciltte başarıyla kullanılabilir.
Gülyağı ve gülsuyu: Cildecanlılık kazandırır ve gerginleştirir.
Ihlamur: Cilt dokusunu güçlendirir ve yeni hücreoluşumunu destekler. Kuru ve duyarlı ciltler için uygundur.
Isırganotu: Cildin kan dolaşımınıhızlandırır. Yağlı saçlara ve kepeğekarşı kullanılabilir.
Kekik: Dezenfekte gücü çok yüksektir. Özelliklesağlıksız ve iltihaplanmaya yatkın ciltler için önerilir.
Oğulotu/Melisa: Limon kokulu bu bitki, sinir sistemininyanı sıra cildi genel anlamda yatıştırır.
Mayıs papatyası: Bu klasik güzellik bitkisi,iltihaplanmayı önleyici ve yatıştırıcıetkileriyle, özellikle problemli ve duyarlı ciltler için çok önemlidir.

kaynak:Doktordoga

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu