Yaz aylarında serinlemek için, şekerli-gazlı meşrubatlar yerine bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Böylece sağlığınız için de çok faydalı bir alışkanlık edinmiş olacaksınız. Çünkü şifalı bitkilerle hazırlanan bu çaylar için her derde deva demek kesinlikle yanlış değil. Tavsiyemiz, her biri soğuk olarak hazırlanabilen tariflerimize mutlaka göz atmanız.

Soğuk Çaylarda Bitkisel Şifalar

Kilo vermek, sağlığını ve formunu korumak isteyenler; dikkat! Çünkü sadece ne yediğinize değil, ne içtiğinize de dikkat edin! diyor, beslenme uzmanları Ne kadar da doğru. Biz sadece yediklerimizin kalori hesabını yaparken, bizi esas şişmanlatan ya da sağlığımızı esas tehdit eden içtiklerimiz de olabilir, pekala. Her bir şişesi neredeyse 200 kalori olan gazlı içecekler, her bir fincanına, hiç düşünmeden iki hatta üç kesme şeker attığımız çay ve kahveler, aldığımız kiloların gizli sorumlusudur çoğu zaman.

Ancak, alışkanlığa dönüşen bu içeceklerden de vazgeçmek pek kolay değil. Beslenme ve diyet uzmanlarının tavsiyesi ise, bunları daha sağlıklı olan alternatifleriyle değiştirmemiz. Akla ilk gelense tabi ki bitki çayları. Üstelik kış aylarında sıcak, yazın ise soğuk ve buzlu tüketebileceğiniz bitki çayları pek çok derde de deva. Düşük tansiyon, sindirim problemleri, şeker, fazla kilolar, hatta cilt problemleri için bile bitki çayları tavsiye ediliyor. Biz de bu ay, sayfalarımızda, çeşitli sağlık ve güzellik sorunlarına yönelik bitki çayı tariflerine yer vermeye karar verdik. Siz de, bir uzmana danışarak, bu çaylardan ihtiyacınıza yönelik olanı seçebilir ve verdiğimiz tarifleri hazırlayarak içebilirsiniz.

Yaz aylarında serinlemek için, şekerli-gazlı meşrubatlar yerine bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Böylece sağlığınız için de çok faydalı bir alışkanlık edinmiş olacaksınız. Çünkü şifalı bitkilerle hazırlanan bu çaylar için her derde deva demek kesinlikle yanlış değil. Tavsiyemiz, her biri soğuk olarak hazırlanabilen tariflerimize mutlaka göz atmanız.

Kilo vermek, sağlığını ve formunu korumak isteyenler; dikkat! Çünkü “sadece ne yediğinize değil, ne içtiğinize de dikkat edin!” diyor, beslenme uzmanları… Ne kadar da doğru. Biz sadece yediklerimizin kalori hesabını yaparken, bizi esas şişmanlatan ya da sağlığımızı esas tehdit eden içtiklerimiz de olabilir, pekala. Her bir şişesi neredeyse 200 kalori olan gazlı içecekler, her bir fincanına, hiç düşünmeden iki hatta üç kesme şeker attığımız çay ve kahveler, aldığımız kiloların gizli sorumlusudur çoğu zaman. Ancak, alışkanlığa dönüşen bu içeceklerden de vazgeçmek pek kolay değil. Beslenme ve diyet uzmanlarının tavsiyesi ise, bunları daha sağlıklı olan alternatifleriyle değiştirmemiz. Akla ilk gelense tabi ki bitki çayları. Üstelik kış aylarında sıcak, yazın ise soğuk ve buzlu tüketebileceğiniz bitki çayları pek çok derde de deva. Düşük tansiyon, sindirim problemleri, şeker, fazla kilolar, hatta cilt problemleri için bile bitki çayları tavsiye ediliyor. Biz de bu ay, sayfalarımızda, çeşitli sağlık ve güzellik sorunlarına yönelik bitki çayı tariflerine yer vermeye karar verdik. Siz de, bir uzmana danışarak, bu çaylardan ihtiyacınıza yönelik olanı seçebilir ve verdiğimiz tarifleri hazırlayarak içebilirsiniz.

Tansiyonu yüksek olanlara… MELİSAMelisa, tansiyon düşürücü, sinir sistemini dengeleyici, gaz giderici, ter attırıcı, ödem söktürücü ve antiseptik özelliklere sahip gerçek bir şifa kaynağı. Ayrıca hazımsızlık ve uykusuzluğa da iyi geliyor. Sakinleştirici ve uyku verici özelliklerinden dolayı sabah saatlerinde tüketilmemesi gerekiyor. Papatya ile birlikte kullanılması bu özelliğini daha da artırıyor.

PAPATYA VE MELİSA ÇAYI
Malzemeler:
* 1 tatlı kaşığı melisa
* 1 tatlı kaşığı papatya
* Birkaç tutam taze fesleğen

Hazırlanışı: Melisa ve papatyayı içinde sıcak su bulunan bir demliğe alın ve 4-5 dakika demleyin. Dilerseniz aroma vermesi için taze fesleğenle süsleyebilirsiniz. Akşam, yatmadan yarım saat önce tüketin.

Tansiyonu düşük olanlara… ADAÇAYI

Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bol miktarda bulunan adaçayını mis gibi kokusundan tanıyabilirsiniz. Tansiyonu yükselten adaçayını bu özelliği nedeniyle düşük tansiyon problemi olanlarca tercih edilebilir. Antibakteriyel özelliği de çok kuvvetli olan adaçayı, diş eti rahatsızlıkları, boğaz ağrıları ve baş dönmesi için de kullanılabilir. Öströjen içerdiği için östrojen düzeyi yüksek olan kadınlar tarafından kullanılması sakıncalı. Tabii, tansiyonu yüksek olanlar için de.

NANELİ BALLI ADAÇAYI
Malzemeler:* 1 tutam adaçayı,
* 1 çay kaşığı kuru nane
* 1 tatlı kaşığı bal, birkaç dilim limon.

Hazırlanışı: Adaçayı ve kuru naneyi sıcak suyun içinde yaklaşık 5 dakika demleyin. Ardından soğumaya bırakın. Balla tatlandırın ve limon dilimleriyle süsleyip servis edin.

Güzel cilt için ZENCEFİL
Ayurveda ve Çin Tıbbı'nda binlerce yıldır kullanılan zencefil, metabolizmayı hızlandırıcı özelliğiyle metabolizma hastalıklarına karşı kullanılıyor. Kan dolaşımını arttırdığı için toksinlerin atılmasını kolaylaştırıyor; bedeni temizliyor, arındırıyor ve canlandırıyor. Tabi tüm bunların olumlu etkisi de yüzünüze yansıyor. Çünkü metabolizmanın toksinlerden arınması ve canlanması aynı zamanda parlak ve sağlıklı bir cilt anlamına geliyor.

KARANFİLLİ ZENCEFİL ÇAYI
Malzemeler: 1 ufak kök zencefil, 4-5 tane karanfil, 1 çubuk tarçın
Hazırlanışı: Zencefil, karanfil ve tarçını demliğe koyun. Üzerine 2 su bardağı su ilave edin ve yaklaşık 5 dakika kaynatın. Ardından soğutun. Dilerseniz bu çayı soğuk, yağsız sütle karıştırabilir ve öyle tüketebilirsiniz.

Sindirim problemlerine REZENE
Rezeneyi, özellikle Çeşme ve Bodrum pazarlarında bulabilir, bulduğunuzda bol bol alıp kurutabilirsiniz. Rezene sindirim sistemi sorunları söz konusu olduğunda akla ilk gelen bitkilerden. Rezene çayı, uzun yıllardır gaza, mide kramplarına ve bağırsak sorunlarına karşı kullanılıyor. Hatta gazı olan bebeklere bile rezene çayı veriliyor.

YASEMİNLİ REZENE ÇAYI
Malzemeler: 1 tatlı kaşığı rezene, 1 tatlı kaşığı yasemin
Hazırlanışı: Rezene ve yasemini bir demliğe alın ve üzerine su ilave edip, yaklaşık 5 dakika boyunca kaynatın. Dilerseniz soğuk dilerseniz de sıcak tüketebilirsiniz.

Şeker hastaları için ELMA ÇİÇEĞİ
Elmanın faydalarını hepimiz biliyoruz. Peki ya elma çiçeği çayının yararlarını? Elma kabuklarından yapılan elma çayı, vücuttan toksinlerin atılmasına ve şekerin dengelenmesine yardımcı oluyor. Ayrıca sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı, sakinleştirici özelliği var. Bu çayı cildinize sürerek cildinizin parlamasını da sağlayabilirsiniz. Kuru elma kabuğuyla yapılan çay ise öksürüğe iyi geliyor ve göğsü rahatlatıyor.

YEŞİL LİMONLU ELMA ÇAYI
Malzemeler: 1 tatlı kaşığı kuru elma çiçeği, 1 tatlı kaşığı kuru elma kabuğu, 1 tatlı kaşığı kuru portakal kabuğu, 1 adet yeşil limon.
Hazırlanışı: Aktarlardan temin edeceğiniz elma çiçeği, elma kabuğu ve portakal kabuğunu kaynar suda 2-3 dakika kaynatın. Soğumaya bırakın ve içine birkaç dilim yeşil limon atarak servis yapın. Kış aylarında bu karşımı sıcak tüketebilir ve içine çubuk tarçın da ekleyebilirsiniz.

Ödem sorunu olanlara HİNDİBAİdrar söktürücü özelliğiyle bilinen hindibayı haşlayıp, salata olarak tüketebileceğiniz gibi, köklerinden yapacağınız çayı da içebilirsiniz. Özellikle ödem yani su tutması probleminden yakınanlar, detoks yapmak isteyenler hindiba kürüyle bu sorunlarını hafifletebilirler. Hindiba kürü için aşağıda tarifi yer alan çaydan, 1 ay boyunca her sabah ve her akşam bir fincan içebilirsiniz. Hindiba köklerini aktarlarda bulmanız mümkün. Ayrıca bu tarif metabolizmayı hızlandırdığı için kilo vermek isteyenlere de yardımcı olacak.

HİNDİBALI YEŞİL ÇAYMalzemeler: 1-2 tatlı kaşığı hindiba kökü, 1 çay kaşığı yeşil çay
Hazırlanışı: Malzemeleri bir demliğe koyun ve 5 dakika boyunca kaynatarak demleyin. Dilerseniz balla tatlandırabilirsiniz.

Kaynak:www.kozmetik.com.tr

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu