Diyet uzmanları fazla kilolarımızdan kurtulmak ve formda kalabilmek için diyet programıyla beraber spor yapmanın gerekliliğini belirtiyor. Spor yaptığımız zaman vücut kas ve su yerine yağ fazlalığını atarak kilo vermemizi sağlıyor. Durum böyle olunca spor yaparken beslenmemize dikkat etmek daha bir önem kazanıyor.
Doktorlar 1 günde almamız gereken besin değerlerinin 3 ana, 3 ara öğüne bölünmesi gerektiğini söylüyolar.Uzmanlar spor yaparken ana öğünde tahıl ürünleri, kek ve kurabiye, ekmek, pilav, makarna, meyve, haşlanmış patates gibi karbonhidrat yönünden zengin ürünlerin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.Diyet uzmanları egzersiz yapanlar için demir, kalsiyum ve C vitamini almanın çok önemli olduğunu bildirdiler. Bazı egzersizlerin, doğal ishal yapmasından dolayı, uzmanlar bu egzersizleri uygulayan kişilerin yağ tüketimine önemle dikkat etmeleri tavsiyesinde bulunuyolar.
Beslenme uzmanları kilo vermek için spor yapanların hedeflerinin hızlı kilo kaybetmek yerine, haftada 1-1.5 kilo kaybı olacak şekilde yavaşça kilo kaybetmeleri gerektiğini önemle vurguluyorlar. Spor yapanlar için beslenmeprogramı hazırlanırken karbonhidratlar yerine yağı sınırlandırılıyor.
Spor esnasında oluşan su kaybını önlemeye özellikle sıcak yaz günlerinde dikkat edilmeli. Spor ile oluşan su kaybı vücutta performans düşmesine neden oluyor.Spor yapanlar saman sarısı idrar rengi ile karşılaşırlarsa bilmeliler ki vücutları aşırı şekilde su kaybetmiştir. Spor yapanlar günde en az 12 bardak su içmelidir.Beslenme uzmanları spora yapmaya başlamadan yaklaşık 1 saat kadar önce hafif bir atıştırma tavsiye ediyorlar.Spor esnasında sıvı alınması, sporun ardındansa ağır ve yağlı yemeklerden uzak durulması gerekliliği uzmanların diğer tavsiyeleri. Beslenme uzmanları spor esnasında oluşan yoğun karbonhidrat gereksinimini meyve, sebze gibi karbonhidrat yönünden zengin besinlerden alınmasını tavsiye ediyor.Spor yapanlar genellikle yaptıkları spor dalına göre beslenme programları uygularlar.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.