Beslenme eksikliği ve beslenme düzensizliğine çocukluk ve ergenlik döneminde önlem alınmazsa beslenme ile ilgili sorunlar ilerleyen yaşlarda bir çok sağlık sorununun ve hastalığın oluşmasına neden olur. Sağlık, bireyin doğuştan edindiği kalıtsal özelliklerle; fiziki, biyolojik, sosyal çevre faktörleri arasında oluşan bileşkendir. Bu faktörlerden beslenme sağlık açısından çok önemli bir faktördür.
Beslenme düzeni çocukların büyüme ve gelişimini direkmen etkiler. Düzenli ve yeterli beslenmeyen çocukların gelişimi yavaşlar ve yaşıtlarına oranla geriler.Ergenlik dönemi geçtikten sonra, bu gerilemeler artık düzeltilemez. Bu sorunu yaşayan çocuklar, ilerleyen yıllarda kısa boylu, cılız,zayıf bünyeli yetişkinler olarak kalacaklardır.Yetersiz ve dengesiz beslenme çocuğun sadece bedensel gelişimini değil zihinsel gelişimininde geri kalmasınada sebep olur.
Yetersiz ve dengesiz beslenen çocuklarda bu durum beyin hücrelerinin sayısını olumsuz etkiler. Beslenme bozuklukları bireylerde enfeksiyon hastalıklarının meydana gelmesine veya hastalıkların ağır seyretmesine en büyük nedendir. Birçok hastalık dengesiz beslenme sorunu olanlarda, beslenme sorunu olmayan bireylere oranla daha sık görülür.
Çocukluk döneminde aşırı beslenen veya aşırı enerji veren besinleri tüketen çocuklar ise şişmanlık sorunuyla karşılaşırlar.Çocukluk döneminde aşırı beslenme ve şişmanlık sorunuyla karşılaşan bireyler erişkin yaşa geldiklerinde tansiyon yüksekliği, kalp hastalıkları, şeker hastalığı gibi sorunlarla karşılaşırlar.
Görüldüğü gibi özellikle çoçukluk yıllarında beslenme çok önemlidir. Beslenme olması gerektiği şekilde düzenli ve dengeli tutulursa; yetersiz beslenmeden ve aşırı beslenmeden dolayı ortaya çıkan sorunlarla daha az karşılaşırız.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.