Saç teli dermal papillada bulunan kılcal damarlar ile beslenir. Saç teli dışarıdan kullanılan dopğru bakım ürünleriyle beslenirken saç kökü kanda bulunan oksijen ve besin maddeleri ile beslenir.Bu nedenle meyve, sebze, yağsız et yenmesi ayrıca şeker tüketiminin azaltılması önerilir. Şekerin saç dökülmesine neden olduğu gözlenmiştir.

A VİTAMİN (RETIONAL): Eksikliğinde muhtelif mukozolarda ve cilt epitelinde, dolayısıyla saç kökünde bozukluklar görülür. Epitel hücreleri çekirdeklerini kaybederek aşırı keratinize olurlar ve enfeksiyon riski artar.

E VİTAMİNİ (TOKOFEROL): Özellikle A vitamininin yükseltgenmesini önler. Antioksidan etkilidir.

B VİTAMİNİ (TİAMİN): Yeterince tiamin profosfat alınmadığı taktirde laktik asit sen

B VİTAMİNİ (RIBOFLAFIN): Eksikliğinde seborlik dermatitis görülür. Bütün doku hücrelerinde bulunur. Bulunduğu besinler: En çok sütte, bira mayası, tahıllar, karaciğer, ıspanak, balık ve yumurtada bulunur.

B VİTAMİNİ (NIASINAMID): Diğer adı PP vitaminidir. Eksikliğinde pellegra pereventivite hastalığı ve dolayısıyla deri dermatiti görülür. Bulunduğu besinler: En çok kırmızı et ve karaciğerde bulunur. Ayrıca bira mayası, yeşil sebzeler çay ve baklagillerde bulunur.

B VİTAMİNİ (PIRIDOUSIN): Eksikliğinde dermatit görülür. Buluınduğu besinler: Maya, pirinç kabuğu, tahıl, yumurta sarısı ve sebzelerde bol miktarda bulunur.

H VİTAMİNİ (BIOTIN): Yapısında saç teli için önemli bir madde olan kükürt taşır. Eksikliğinde seborlik dermatitis görülür. Bulunduğu besinler: En çok yumurta sarısında, karaciğerde, sütte, börekte ve mayada bulunur.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu