Şayet bebekler konuşabilseydi; dişlerini çıkartırken söyleyecekleri ilk şey "Anne diş etlerim çok acıyor" olacaktır.Tabii ki bunu söyleyemeceklerine göre anne-babaların bebeklerinin diş çıkarması sırasında onların ağzında gözüken bazı işaretlere dikkat etmeleri gerekecektir.

Mesela; tükürük akışında artış, huysuzluk, dişetlerinde kızarıklık, morluk, uykusuzluk ve iştahsızlık. Diş çıkarırken bebeklerdeki bu ilk işaretler üç-dört aylıkken görülmeye başlanabilir. Bebeklerde ilk süt dişleri genellikle 6. ile 16. aylar arasında sürerler.

Bebeğin diş çıkartırken rahat etmesi için neler yapılır

- Öncelikle diş çıkarırken semptomları dikkatle izleyin ve çocuğunuza bu dönemde yüksek dozda şefkat, sevgi, ilgi vererek onun huzursuzluğunu azaltmaya çalışın.

- Bebeğinizin dişetlerini temiz ve soğuk bir bezle yumuşakça, masaj yaparak temizleyin.

- Bebeğinize soğuk ama plastik olmayan bir kaşık verin. Kaşığı bebeğinize çok soğuk olarak vermeyin. Kısa bir süre buzdolabında kaşığı tutun ve serin bir şekilde bebeğinizin ağzında kızarıklık olan yerlerde dolaştırın.

- Bebeğinizin diş kaşıyıcılarla oynamasına izin verin. Yine diş kaşıyıcının soğuk olması çocuğunuzu rahatlatacaktır. Bebeğinizi bu sırada yalnız bırakmayın. Burada dikkat edilmesi gereken; diş kaşıyıcıların donmuş bir halde bebeğinizin ağzına götürmemesi olacaktır. Donmuş diş kaşıyıcılar çocuğunuzun dudağına veya diline yapışabilir. Ayrıca diş kaşıyıcıların plastikten değil kauçuktan yapılmış olanını tercih edin. Çünkü plastik diş kaşıyıcıların üzerindeki düzensiz yüzeyler (kopmuş parçalar veya keskin yüzeyler) bebeğinizin ağzını yaralayabilirler.

- Bütün bunlara rağmen bebeğinizin sıkıntısı geçmiyorsa mutlaka diş hekiminize danışarak; ağrı kesici pomatları kullanabilirsiniz. Yalnız bu pomatların düzensiz ve sıkça kullanımının bebeğinizin çeşitli organları ve özellikle karaciğeri üzerine olumsuz etkileri olabilir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu