Faydaları: Lahananın içerisinde bol miktarda demir,potasyum, fosfor,sodyum,kalsiyum, magnezyum, B, C E ve U vitamini bulunur. Besin değeri oldukça yüksek bir sebzedir.Sindirimi çok kolaydır. Kanı temizler, alyuvar yapımını kolaylaştırır. Sarılık ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. İçerisinde bulunan bol arsenik, kükürt ve vitaminlerle cilt güzelliğine faydalıdır.Ayrıca lahananın idrar söktürücü özelliği vardır.Vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla vücut dışına atmaya ideal bir sebzedir. Ahmet Marankinin tavsiye ettiği lahana çorbası şu şekilde yapılmaktadır.
Malzemeler: 250 gr beyaz lahana, 1 adet orta boy soğan, 6-8 diş sarımsak, 3 yemek kaşığı domates püresi, 1 yemek kaşığı ince ince doğranmış maydanoz, 3 yemek kaşığı yemeklik ince bulgur, 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı, 1 adet havuç, isteğe göre tuz ve pul biber, 1 çay kaşığı toz zencefil Yapılışı: İnce şekilde kıyılmış soğan ve sarımsak, zeytinyağı ile sote edildikten sonra üstüne, rendelenmiş havuç ve lahana ilave eklenir. Birkaç kez karıştırılan yemeğe, taze domatesle yapılmış püre ve biraz su eklenir. Kaynamaya başlayan karışıma isteğe göre tuz, bulgur ve baharat da ilave edilip biraz daha kaynatılarak servis edilir.
NOT: Yemeklerin yapımında tencereye koyacağınız zeytinyağını asla ısıtmayınız. Malzemeleri de yağı ısıtmadan, soğukken ilave etmelisiniz.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.