Sımsıcak pideler, peynirler, hurma ve güllaç. Uzun süre kuyrukta beklemeye rağmen sıcak pideyi elinize aldığınızda, sevdiklerinizle birlikte özenle kurulmuş sofralarda iftarı beklemek, ağza bir hurma atarak orucunuzu açmak, güzel bir yemeğin ardından güllaçla ağzı tatlandırmak hepimizin yüzünde gülümsemeye sebep olmaz mı?
Ancak bu ay kilo kontrolü açısından en tehlikeli aydır. Ramazanda kilo almamak için beslenmenize çok özen göstermelisiniz.  Sağlıklı olmak ve bu sağlığın devamlılığı için ekmek ve tahıl, et ve kuru baklagil, süt ve süt ürünleri, sebze ve meyve grupları olarak ayrılan temel besin gruplarından mutlaka her gün tüketmelisiniz. Bir ay süren Ramazan boyunca öğün sıklığı azalır balık yerine daha çok et, sebze yerine daha çok pilav börek, meyve yerine de tatlı yendiği için metabolik hız yavaşlar ve kilo almaya başlanır. Ramazan da kilo almamak için mutlaka sahura kalkmalısınız
Normal günlük hayatımızda nasıl azar azar sık sık beslenmemiz gerekiyorsa ramazanda da bunu sürdürmeliyiz. Gün boyunca alamadığımız besin öğesi ihtiyaçlarımızı karşılamak zorundayız. Bunun için öğün sayısı arttırılmalı ve mutlaka sahur yapılmalıdır. Sahurda bol su içilmeli, aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketilmemelidir. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalıdır.
Bu nedenle Sahurda uyanılarak protein içeren süt içilmeli, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli, kan şekerinin düşmesini önlediği için yanına mutlaka ekmek eklemeli Yiyecek olarak da çorba, az yağlı yapılmış sebze, zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birini seçmek en doğrusu olacaktır. Oruç tutan kişiler yaklaşık 12 saat açlık ile karşı karşıya kalıyorlar. Bu açlık süresi içinde kan şekeri düşer. Eğer kişiler sahura da kalkmıyor ise kan şekerinin düşüşü günün erken saatlerinde başlar ve daha düşük değerlere ulaşır. Bu nedenle az ve sık beslenme ilkesi kan şekerini dengelemek için mutlaka uygulanmalıdır.
Sahur seçenekleri • 1 su bardağı kadar haşlama makarna ile peynir veya yoğurt yenilebilir. • 1 dilim az yağlı börek, 1 kase yoğurt ve az şekerli komposto • 1 tost,1 bardak süt ve 1 meyve • 2 Dilim ekmek, 1 dilim peynir, 1 yumurta, 1 meyve, 2 kuru kayısı,2 ceviz • 1 kase çorba,1 dilim ekmek, 1 tabak sebze yemeği, az yağlı yoğurt, 1 hurma
İftar seçenekleri • Bol Su • 1 hurma veya 2 kuru kayısı • 2-3 zeytin veya 2-3 parça ceviz • 1 dilim az tuzlu peynir • 1 kepçe çorba • 1 avuç içi kadar pide • 1 porsiyon et veya tavuklu sebze veya sebze garnitürlü balık-tavuk veya kurubaklagil yemeği • 2 dilim ekmek veya 4 kaşık pilav- makarna( kilosuna dikkat edenler eğer yemekten sonra tatlı yiyecek iseler pilav-makarna yenilmemesi daha iyi olur)
21.30 - 22.00 • 1 bardak süt veya yoğurt • 2 porsiyon meyve • Bol su

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Adınız:
Mesajınız:
 
© 2015 Şifalı Bitkiler Sitesi
Ücretsiz Web Sitesi