21 günden kısa veya 35 günden uzun süren menstrual sikluslar anormal olarak değerlendirilir. Menstrual kanamanın çok fazla olduğu, uzun sürdüğü veya iki kanama arasında lekelenme ve kanama görüldüğü durumlar, hormonal değişikler, yumurta kistleri, rahim veya rahim ağzındaki polipler, myomlar, endometrial hiperplazi ve rahim kanseri kaynaklı olabilir. Menarştan (ilk adet kanaması) sonraki ilk iki yıl içinde düzensiz kanamalar görülebilir. Genç kızlarda düzensiz kanamaların en sık görülen nedeni ovulasyon (yumurtlama) bozukluklarıdır. Tiroid bezinde görülen bozukluklar, prolaktin hormonunun (süt üretiminde rol oynayan hormon) yüksek olması, böbrek hastalıkları, ani ve aşırı kilo kaybı, stres ve kan hastalıkları anormal kanamalara neden olabilir.
Uyku ilacı, sakinleştirici ve antidepresanlar (depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar) menstrual siklusları etkileyerek sık ve düzensiz kanamalara neden olabilir. Rahim içi araç menstrual kanama süresini ve miktarını artırır. Bazı kadınlarda menstruasyonlar arasında ara kanamalara da neden olur. Rahim içinde ve rahim ağzında oluşan polipler büyüyerek kırılganlaşır ve vajinal kanamalara yol açar.
Endometrial hiperplazi rahim içini döşeyen endometrial hücrelerin aşırı büyümesidir. Vajinal kanama endometrial hiperplazinin en önemli bulgusudur. Menstrual kanamanın fazla miktarda olması ve uzun sürmesinin yanında ara kanamalar da sık görülür.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.