Pubertada, hormonal değişiklikler ile vajinada da bazı değişiklikler olur. Duvarları kalınlaşmaya başlar ve salgı yapar. Bu salgının yapısı hormonların durumuna göre değişir, ovülasyon (yumurtlama) sırasında budaki bu sümüksü salgı (müküs) daha ince bir karakterdedir. Yumurtanın beyazını andırır. Bu normaldir ve sağlıklıdır. Vajina kendi temizliğini böylece yapan bir organdır. Bu nedenle bazı spreylerin kullanılması gereksizdir ve kaçınılmalıdır.
Külot seçerken de uygun, hava geçiren bir külot seçilmelidir. Aşırı vajinal salgının bulunması bir enfeksiyon habercisi olabilir. Süt kesiği gibi kalın beyaz parçaların akıntıda bulunması ve ekşi koku, mantar belirtisidir (pamukçuk). Bu çok sık rastlanan bir durumdur ve kolaylıkla iyleşir. Bu tip durumlarda mutlaka doktorunuza baş vurmalısınız.
Kadınlarda üreme organlarının en alt noktasını vajina oluşturur. Üreme sisteminden kopan hücreler salgılarla ve yer çekimi etkisi vajinal akıntıları oluştururlar. Bu akıntılar mikroskop altında incelenerek üreme sisteminin sağlığı için çok değerli bilgiler alınır. Vajinal salgılar yardımı ile bir kanser dahil bir çok üreme sistemi hastalığına tanı konur. Bu yönteme vajinal simir ismi verilir ve Kadın Doğum uzmanlarının yapacağı jinekolojik muayenenin bir parçasıdır

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu