1980 li yılların sonunda Down sendromunun tarama testi olarak ilk kez pratiğe giren testtir. Yaklaşık 15 yıldır tarama testi olarak değerini korumaktadır. Başta Down sendromu olmak üzere, trizomi 21 ve nöral tüp defektleri nin (özellikle spina bifida) tarama testi olarak kullanılabilir. Son yıllarda ultrasonografi cihazlarının sağladığı görüntü kalitesi nöral tüp defektlerinin ultrasonografi ile tanısını çok kolaylaştırmıştır. Bu nedenle pratikte daha çok Down sendromu için kullanılmaktadır.
Üçlü test gebeliğin 15-22 haftaları arasında yapılabilir ancak en geçerli sonuçlar 16-18. haftalar arasında alınır.bu nedenle genel olarak 17. gebelik haftasında yapılması tercih edilir. Üçlü testte bebeğin ultrasonografide BPD(Biparietal çap,baş çapı) e göre saptanan gebelik haftası kaydedilir. Anne adayından alınan kan örneğinde B-HCG ,Alfa-feto protein ( AFP) ve konjuge olmayan Estriol (E3) düzeyi saptanır.
Beta HCG: Gebelik hormonu ,plasentada ‘trofoblast' adı verilen hücrelerden salgılanır.Down sendromlu bebeklerin annelerinde beta HCG düzeyi daha yüksek,trizomi 18 de ise düşüktür.
Alfa feto protein(AFP): Fetusun karaciğeri tarafından salgılan protein yapıda bir maddedir.Anneye geçişi amniotik sıvı yoluyla ve sınırlı biçimde olur. Nöral tüp defektleri ya da bebeğin karın duvarına ait problemlerde anne kanında AFP yüksek ,Down sendromunda ise düşüktür.
Estriol(E3): Üç temel östrojen molekülünden biridir.Konjuge edilmemiş(biokimyasal olarak başka bir maddeyle birleştirilmemiş) Estriol düzeyi bakılır :Down sendromlu bebeklerin annelerinde E3 düzeyi daha düşük bulunur.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu