Yapılan çalışmalarda toprağın kalsiyum sülfat ile takviye edilmesi; Kırmızı ahududularında phytophthora zararını azalttığı tesbit edilmiştir.
• Dikim yerlerinin yüksek yastık olarak hazırlanması da faydalı olmaktadır. • Maclama uygulamaları, phytophthora'ya hassas olan çeşitlerde bu puroblemi artırmaktadır.Daha çok ağır topraklarda yetiştirilen ahududu bitkilerinde görülmektedir.
VERİM: Ahududu yetiştiriciliği tekniğine uygun şekilde yapıldığında, tam veri çağındaki 1 dekar ahududu bahçesinden 1,5 – 2 ton meyve almak mümkündür.
HASAT VE AMBALAJ: Ahududu meyve türleri içerisinde meyvesi en hassas olanlardan biridir. Bu nedenle ahududu hasadı, ambalajı ve taşınmasında çok titiz davranmak gerekmektedir. Toplamada gecikme, meyvenin yumuşaması normal rengini kaybederek daha koyu renk alması ile anlaşılır. Derin dondurma ve gıda sanayi için ahududu tipik rengini aldıktan sonra hasat edilmelidir.
MEYVENİN DEĞERLENDİRİLMESİ: Ahududu meyveleri çok çeşitli şekillerde değerlendirilirler. Ahududu meyveleri pasta endüstrisinin aranan meyvelerindendir. Ahududu meyveleri meyve suyu, konsantre ve likör olarak da kullanılmaktadır. Reçel, marmelat, jöle ve şekerleme endüstrisinde, özellikle kendine özgü güzel kokuları nedeniyle meyve tozu ve meyve esansı imalatında da değerli bir hammaddedir. Son yıllarda hızla gelişen ve tüketimleri artan dondurma ve meyveli yoğurt üretiminde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
NOT: Üretimine karar verilen çeşide ait fidanlar organik yetiştiricilikte kabul edilebilmesi için fidan üretim sırasında kullanılan ilaç ve gübrelerin organik kaynaklı olması gerekmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.