Menopozla birlikte kadın vücudunda çok önemli metobolik değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişikliklerin en önemlisi yağ metobolizması ile ilgili olandır. Menopozla birlikte damar kolesterol metobolizması değişir. Erkeklerde olduğu gibi bu durum damar sertliği (atheroskleroz) oluşumu ile sonuçlanır. Aynı zamanda bu yaşlarda hipertansiyon gelişimi de başlar. Her iki durum da kalp hastalığı riskinin artışına neden olur.
Kilo, ileri yaş (menopoz), şeker hastalığı (diabet), hipertansiyon, kan yağlarının yüksekliği, sigara, hareketsiz yaşam, stres ve genetik yatkınlık atheroskleroz ve sonrasında gelişebilecek kalp hastalıkları açısından en önemli faktörlerdir.
Menopozla birlikte azalan estrojen hormonu nedeni ile kemik metobolizmasında önemli rol oynayan kalsiyum fosfor emilimi azalır ve kemik erimesine zemin hazırlanmış olur. Yaşın ilerlemesine paralel olarak metobolizma hızı da yavaşlamaktadır. Daha önceleri aldığınız kalori formunuzu korurken ilerleyen yaşla birlikte aynı diyetle aynı kaloriyi alsanız bile vücut ağırlığınızda artma meydana gelmektedir. İşte bu bilgiler ışığında menopozda uygun beslenme, kalori ihtiyacı, vitamin-mineral takviyesi şekillendirilebilir.
- Obezite var ise kalori kısıtlamasına gidilmelidir.
- Alınan kalorinin %40'ı karbonhidrat, %40'ı yağ, %20'si proteinden karşılanmalıdır.
- Bitkisel (nebati) yağlar tercih edilmelidir.
- Lifli (posalı) gıdalar sık olarak tüketilmelidir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.