Melisa Otu (Melissa officinalis): Beyaz çiçekli, yaprakları ince ve yumuşak tüylerle kaplı olan, limon kokulu, çok dallı, otsu bir bitkidir. Oğul otu olarak da bilinir. Uçucu yağ, tanen, acı madde, reçine ve müsilaj içerir.
Melisa Otunun Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Sinirleri yatıştırıcı etkileri ile baş ağrısı, migren, baş dönmesi, kulak çınlaması, uykusuzluk, sara ve sinir krizlerinde faydalıdır. İnsanı ferahlatarak depresyon, melankoli, huzursuzluk ve iç sıkıntısını giderir. Kan şekerini ve tansiyonu düşürür. Hıçkırığı keser. Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve nefes darlığına karşı faydalıdır. Mide ve bağırsak gazlarını ve ağrılarını giderir. Beyin damarlarını açar ve hafızayı güçlendirir. Kalbi kuvvetlendirir. Aybaşı kanamalarını düzenler ve ağrılarını azaltır. Hazımsızlığa iyi gelir. Ciltteki kırışıklıkları gidermeye yardımcı olur.
Melisa Otu Nasıl Kullanılır: Melisa otunun yaprakları kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenerek hazırlanan melisa çayı içilebilir. Melisa bitkisinin yapraklarında elde edilen melisa yağı da çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. Ayrıca, melisa otu tazeyken ezilerek çıkarılan suyu da kullanılır. Kaynatılarak vücuda sürülürse ter kokusunu giderir.
Melisa Yağı: Melisa yağı yorgunluk, uykusuzluk, astım ve nefes darlığı şikayetlerine karşı faydalıdır. Terleticidir. Soğuk algınlığına iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır ve gaz söktürür. Ülser şikayetlerini azaltmaya yardımcı olur. Bütün bu faydaları için 3-4 damla melisa yağı bir fincan suya damlatılarak içilebilir. Ayrıca, badem yağı ile seyreltilip cilde sürülürse cildi güzelleştirir. Pek çok uçucu bitkisel yağ gibi melisa yağı da sabit yağlarla seyreltilmeden ve fazla miktarda kullanılmamalıdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.