LOHUSALIK DÖNEMİ
Doğumdan sonraki 6 haftalık (42 gün) döneme lohusalık dönemi denir. Bu dönemde, vücut tekrar gebelik öncesi haline döner.
Tromboflebit (Toplardamar İltihabı)
Toplardamarların pıhtı ile tıkanmasıdır. Özellikle bacaklarda çoğu kez kramp, şişme, kızarma, hafif ateş ve hassasiyet görülür. Bu durumda: Mutlaka doktor gözetimine girin. Doğumdan sonra erken hareket edin, fakat 6 hafta ağır işler yapmayın. Ağrılı bacağı yastıklarla yükselterek istirahate alın. Ağrılı bölgeye sıcak havlu ile pansuman yapın.
Kabızlık
Lohusalıkta karın ve boşaltım kaslarının aşırı gerilip esnekliğini kaybetmesi sonucu kabızlık oluşur. Bol sıvı alın. Bol sebze, meyve, kepekli ekmek, kuru erik ve kayısı yiyin. Yeterince hareket ederek, bağırsaklarınızın çalışmasını sağlayın. Her gün aynı saatte tuvalete çıkma alışkanlığı edinin. Eğer ayağa kalkamıyorsanız yattığınız yerde kol ve bacaklarınızı hareket ettirin, sık sık pozisyon değiştirin.
Lohusalık Humması
Doğum kanalının iltihaplanmasıdır. Doğumdan 24 saat sonra yüksek ateş, karnın alt kısmında ağn ve hasasiyet, başağrısı ve kokulu akıntı gibi belirtiler verir. Bu durum ciddidir, görüldüğünde hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
Dış Üreme Organlarının Temizliği (perine bakımı)
Lohusalık döneminde dış üreme organlarının bakımı şarttır. Doğum sonrası dış üreme organlarını kuru ve temiz tutun. Tuvaletten önce ellerinizi mutlaka yıkayın. Her tuvalete gittiğinizde antiseptik solüsyon kullanın.
Tuvalet temizliğini, mikrop bulaşmasını önlemek için üreme organlarından makata doğru yapın. Her tuvaletten sonra ellerinizi mutlaka yıkayın. Eğer pamuk kullanıyorsanız gazlı beze sarın ve mümkünse hazır pet kullanın.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.