Karakafes Otu (Symphytum officinale): Eşekkulağı olarak da adlandırılan beyaz, pembe ve sarımtrak renkte çiçekler açan ve 1 metreye kadar uzayabilen, çok yıllık otsu bir bitkidir. Müsilaj, tanen, alkaloidler, flavonlar, uçucu yağ ve çeşitli kimyasallar içerir. Ayrıca, bitkisel protein açısından da zengindir.
Karakafes Otunun Faydaları ve Etkileri: Vücudu kuvvetlendirir. Kanı, vücudu ve idrar yollarını temizler. İshali keser. Ülsere karşı faydalıdır. Göğsü yumuşatır ve nefes darlığını giderir. Bronşitte faydalıdır. Öksürüğü keser. Ağız, dil ve boğaz iltihaplarında faydalıdır. Kırık, burkulmalarda ve ezilmelerde iyileşmeyi hızlandırır. Eklem ve kas ağrılarını giderir. Romatizma şikayetlerini azaltır.
Karakafes Otu Nasıl Kullanılır: Bitkinin kökleri temizlenip kurutulduktan sonra kaynatılarak hazırlanan çayı içilebilir. Yaprakları kaynatılıp lapa haline getirilerek yaraların, meme çatlaklarının ve hafif yanıkların üzerine konur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.