Elma en kolay ulaşılabilen, türlü renk ve tatlarda çeşitleri olan bir meyve. Bu kadar bol olmasının bir sebebi olmalı. İşte sebepleri...
Elma, tüm dünyada cok eskiden beri bilinen ve sevilerek yenen bir meyve. Yurdumuzda her çeşidi en yüksek kalitede yetiştiriliyor. Eski Çin tıbbında elmanın ateş düşürücü olduğuna inanılır ve akciğerin ateşli hastalıklarında serinletici bir etkisi olduğu Kabul edilirdi. Tarih boyunca herkes tarafından kabul edilen ve şu anda bilimsel olarak ispat edilen etkisi ise, içerdiği posadan dolayı bağırsakları iyi çalıştırdığıdır.
İçerdiği elma asidinin zararlı bazı bağırsak bakterilerinin üretimini frenlediği düşünülüyor. Eski Romalılar elmanın bağırsak calıştırıcı özelliğini bildiklerinden dolayı kabızlık durumunda ilaç gibi kullanmışlar.
Elmanın faydalı olduğu bazı hastalıklarBağırsak kanseriDuzenli tuketilmesi durumda icerdigi posadan dolayi bagirsaklari calistiriyor. Posali yiyecekleri cok tuketen Akdeniz ulkelerinde kalin bagirsak kanseri, bunlari AZ tuketen Orta ve Kuzey Avrupa ulkelerinden cok daha AZ goruluyor. Meyve, sebze, salata, baklagiller ve dogal tahil urunlerini AZ tuketen zengin Kuzey Amerika'da kalin bagirsak kanseri orani yuksektir.
Kabızlık, kalin bagirsak kanserinin en onemli sebeplerinden biri. Icerdigi antioksidanlarin kanseri onledigine inaniliyor. Sigaranin tum kanser cesitlerine sebep oldugu bilimsel bir gercek. Bunlardan bir tanesi de mesane kanseri. Elmanin icindeki antioksidanlar sigara icenlerde mesane kanseri riskini azaltiyor.
Kolesterol dusurucuElma, posa ve antioksidan maddeleri iceren cok degerli bir meyve. Her posali yiyecek gibi kolesterolu iki yoldan dogal bir sekilde dusuruyor.
- Disaridan aldigimiz yagli hayvansal gidalarin icerdigi kolesterolun bir kismini icine hapsederek bagirsakta emilimini engelliyor ve diski ile vucut disina atilmasini sagliyor.
- Sindirim icin karacigerden oniki parmak bagirsagina akitilan safra asitlerinin bir kismini emerek diski ile vucut disina atilimini sagliyor. Artan safra asitleri ihtiyaci, kanda bulunan kolesterolun safra asitlerine karaciger tarafindan cevrilmesi ile karsilaniyor. Bu durumda kandaki kolesterol miktari AZ oranda DA olsa dusmus oluyor. Kalp-damar hastaliklariKandaki ve disardan alinan kolesterolu dusurme etkisi kalp-damar hastaliklarinin onlenmesinde yardimci rol oynuyor. Kandaki kolesterol, serbest radikaller (degisime ugramis oksijen molekulleri) tarafindan okside olmadikca damar ceperine yapisip damar sertligi yapmaz. Elmanin icindeki antioksidan maddeler, ozellikle de Quercetin, kandaki kolesterolun okside olup damar ceperine yapismasina engel oluyor. Boylece yuksek tansiyon, kalp hastaliklari ve felci onluyor.
Şeker hastaligiSeker ve sekere donusen beyaz ekmek, beyaz makarna, beyaz undan yapilan tum besin maddeleri, ayrica patates ve misir kan sekerini cok hizli yukselttiginden dolayi seker hastaliginin bas dusmanlaridir. Buna karsilik posali yiyecekler, kan sekerinin ani yukselmesini onluyorlar.
Elmanin icindeki pektin maddesi sekeri icine hapsederek bagirsakta hizli emilimi dolayisiyla kan sekerinin hizli bir Şekilde yukselmesini onluyor. Doktorunun tavsiyesi dahilinde elma, seker hastalarinin tuketebilecegi en faydali meyvelerden biri.
SismanlikTatli yerine elma yemeyi secen kisilerin kilo almamalarinda yardimci rol oynuyor. Cunku ani kan sekeri yukselisine sebep olmuyor. Dolayisiyla asiri insulin salgilanmasina, buna bagli olarak kan sekerinin cok hizli dusup sIk acikmalar yasanmiyor. Diyet esnasinda meyve saatinde elma tuketimi tokluk hissinin uzun surmesini sagliyor.
Ne kadar yenmeli?Gunde, bir orta boy elma yemek yeterli. Asla kabugunu soymayin. Elma her mevsim bulunan bir meyve. Buzdolabinda iki hafta bozulmadan saklanabilir
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.