Çoğul gebelik nasıl olur
Yardımcı üreme teknolojilerindeki gelişme ile birlikte toplumda çoğul gebelik görülme oranları %3-4 e yükselmiştir. Gebelik yaşının 30 un üstünde olması, anne adayının ailesinde çoğul gebelik öyküsü diğer nedenlerdir. Çoğul gebelikler tek yumurta (monozigotik) veya ayrı yumurta (dizigotik) olabilirler.
Tek yumurta ikizi nedir
Tek bir yumurtanın sperm ile döllenmesi sonrasında oluşan, genetik, cinsiyet ve görünüm olarak birbirine benzeyen ikizler tek yumurta ikizleri olarak adlandırılırlar. Tek yumurta ikizlerinin görülme sıklığı yaş, ırk, ve kalıtımdan bağımsız olarak 250 canlı doğumda birdir. Tek yumurta ikizlerinde her 3 gebelikten birinde ikizden ikize transfüzyon (kan geçişi) sendromu görülmektedir. Bu nedenle bebeklerde yapısal problemler daha sıktır.
Ayrı yumurta ikizi nedir
İki veya daha fazla yumurtanın spermler ile ayrı ayrı döllenmesi sonucunda oluşan gebelikler ayrı yumurta olarak tanımlanmaktadır. Doğan bebekler farklı cinsiyette olabilir ve birbirlerine benzemezler. Yardımcı üreme teknikleri, kadının ailesinde çoğul gebelik öyküsü, ileri anne yaşı (>30), yüksek doğum öncesi kilo ve doğum kontrol haplarının kesilmesini takiben çoğul gebelik olasılığı artmaktadır. Ayrı yumurta ikizlerinde kromozomal (genetik) problemler daha sık olarak görülmektedir.
Çoğul gebelikler ile ilgili problemler
Erken doğum eylemi, Düşük doğum ağırlığı, Gelişme geriliği, Bebeğin rahim içinde kaybı (fetal ölüm veya düşük), Gebelik şekeri (gestasyonel diyabet), Preeklampsi (gebelikte yüksek tansiyon ve idrarda protein görülmesi) en sık karşılaşılan problemlerdir. Bu problemlerin erken teşhisi ve gereken önlemlerin alınabilmesi için sık kontrollere çağrılırsınız.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.