Oyun zemini, kum, tartan veya odun parçaları gibi daha güvenli olan oyun sahalarını araştırın. Beton veya asfalt zemin güvenli değildir. Çok yağışlı havalarda çimen de güvenli olmayabilir. İskemle ve diğer mobilyaları pencelerden uzak tutun. Yüksek binalarda pencerelere parmaklık konulabilir. Bebeklerde yürüteç kullanmayın. Emekleyen ve yeni yürümeye başlayan bebekleri merdivenenden uzak tutmak için güvenlik kapıları kullanın.
Alışveriş arabalarında çocuğunuzu güvenlik kemeriyle bağlayın. Arabayı durdurduğunuz zaman müdahale edebilecek uzaklıkta olun.
Motorlu taşıt kazalarına karşı alınabilecek önlemler
Çocuk koltuğunda oturmayan veya emniyet kemeri bağlı olmayan çocuklar araba kazalarında en fazla ölüm riski taşıyanlardır. ABD"de yapılan bir çalışmada bebeklerin %84"ünün arabada güvenliğinin sağlandığı, ancak bu oranın 5-14 yaşlarda %58"e düştüğü görülmektedir. Çocuğunuzla yaptığınız her araba yolculuğunda mutlaka çocuk koltuğunu veya emniyet kemerini kullanın. Çocuk koltuğunu kullanım klavuzuna göre kullanın. Maksimum güvenliği sağlamak için arabanızda bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir. Çocukları arka koltuğa oturtun. Arabayı güvenli kullanın. Hava yastıkları küçük çocuklar için tehlikelidir. Onlar için en güvenli yer arka koltuktur.
Suda boğulmaya karşı alınabilecek önlemler
Göl ve ırmaklar kadar özel yüzme havuzları da çocuklar için tehlikeli olabilmektedir. Bebeklerin birkaç santimetre derinliğindeki suda boğulabileceğini unutmayın. Bu nedenle küvetler, sığ havuzlar ve hatta kovalar tehlikeli olabilir. Çocuklar çok çabuk boğulabilir. Su altında sadece 2 dakika kaldıktan sonra çocuk bilincini yitirebilir. Çocuk iki dakikada bile kurtarılsa kalıcı beyin hasarı oluşabilir. Çocuklar su kenarında oynarken onlara nezaret edin. Bebekler ve küçük çocukları küvette yanlız bırakmayın. Çocuğunuz tuvaletteyken mutlaka yanında olun. Kapıya veya telefona yanıt vermek için onu yanlız bırakmayın. Kovaları dikkatli boşaltın ve çocukların ulaşamayacağı yerlere koyun.
Zehirlenmeye karşı alınabilecek önlemler
Tüm ilaç ve temizlik maddelerini çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayın. Garajınızdaki toksik kimyasal maddeleri çocukların ulaşabileceği yerlerden uzak tutun. Temizlik solüsyonları ve evde kullandığınız diğer kimyasal maddeleri orijinal kaplarında saklayınız. Süt veya meyva şişelerini bu amaçla kullanmayın. Evinizde zehirli bitki bulundurmayın. Çocuğunuzun zehirlendiği düşünüyorsanız İlaç ve Zehir Bilgi Merkezini arayınız. Özel olarak belirtilmediği sürece kusturmaya çalışmayın.
Yanık ve yangınlara karşı alınabilecek önlemler
Termosifonun termostatını 50 C"den daha düşük ısıya ayarlayın. Çocuğunuzun banyosunu yaptırırken ilk önce suyun ısısını kontrol edin. Elinizi bileğinize kadar suya batırarak suyun içinde birkaç saniye gezdirin. Yemeklerinizi ocağınızın arka gözlerinde pişirin. Su ısıtıcılarının kulplarını ocağın ön kısmına doğru çevirmeyin. Kibrit ve çakmakları çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurun. Evinize duman detektörleri yerleştirin ve pillerini her yıl kontrol edin. Duman detektörlerini her 10 yılda bir değiştirin. Duman detektörü yangına bağlı ölüm riskini yarıyarıya azaltabilir.
Boğulmaya karşı alınabilecek önlemler
Üzüm, kuruyemişler, mısır ve sosis gibi küçük ve yuvarlak hatlı besinleri küçük çocuklardan uzakta tutun. Toplu iğne, mücevher, düğme, tesbih ve küçük cisimleri çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurun. Çocuğunuzun oynadığı oyuncakların yaşına uygun olmasına dikkat edin. Kardiyopulmoner resüsitasyonu öğrenin
Ateşli silah yaralanmaları için alınabilecek önlemler
Silahı boş saklayın. Silahın emniyetini kapatın. Silahları çocukların ulaşamayacağı kilitli bir yerde tutun. Kurşunmları silahtan ayrı olarak saklayın.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.