Çocuklar, doğal olarak gelecek hakkında fazla düşünmez. Öğrenmeleri için zaman geçmesi gerekir. Güneşten korunmak için şu anda alacağı bazı küçük önlemlerin 50-60 yıl sonra yakalanabileceği melanomdan (en tehlikeli deri kanseri tipi) korunmada büyük önemi olduğunu bir çocuğa anlatmak zordur. Bu nedenle anne-babaların tutumu, çocuklarda zararlı güneş ışınlarından korunma alışkanlığının yerleşmesinde büyük rol oynarlar. Çocukken ciddi şekilde güneş yanığı oluşması, kişinin ilerideki hayatında deri kanserine yakalanma olasılığını arttırmaktadır. Aslında, deri kanserine sebep olan güneşlenmek değildir. Kansere sebep olan asıl etmen, güneşin ultraviyole (UV) ışınlarına uzun süre maruz kalmaktır.
Sınırları belirleyin: Çocuğunuz hiç denizden çıkmak istemeyebilir. Ancak güneşte kaldığı süreyi azaltmak, onun (ve de sizin) sağlığı için daha önemlidir. UV ışınları en çok saat 10 ile 3 arasında tehlikelidir. Bulutlar ise UV ışınlarının çok az bir kısmını engeller.
Güneş yağları: Yeni yapılan bir araştırmada güneş yağlarının faydadan çok zarar verdiği ifade edilmektedir. Ancak Dr. Creagan"a göre "Eldeki bilimsel bulgular ve iyi muhakeme edilmiş bilimsel veriler, güneş yağı kullanımını açıkça desteklemektedir". Her iki türdeki UV ışınlarına -UVA ve UVB, karşı da koruma sağlayan güneş yağları kullanmaya çalışın. Bilirkişiler en az 15 "güneş koruma faktörü" içeren ürünlerin kullanılmasını tavsiye etmektedirler.
Çıplak deriyi korumak: Dört bir yanında geniş kenarlıkları olan şapkalar diğerlerine (amiral şapkası veya üstü açık lastikli plaj şapkası) nazaran daha etkin bir koruma sağlar. Yaz aylarında, sık dokunmuş ince giysiler giymek en uygun olanıdır.
Güneş gözlükleri: Daha koyu olan her zaman daha iyidir demek doğru olmaz. UV ışınlarından korunma, gözlük camına uygulanan görünmez bir kimyasal madde sayesinde sağlanır. En iyi korunma için UVA ve UVB ışınlarını %99-100 oranında kıran gözlükler kullanılmalıdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.